Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
20. srpna 2023 6:00
Čas čtení 3:15
Tereza Patočková

Chemsex je mezi mladými stále populárnější. Na co si dát pozor

Chemsex je mezi mladými stále populárnější. Na co si dát pozor
Zdroj: Getty images
NEWS DROGY SEX
Uložit Uložené

Chemsex se s dostupnými drogami stává stále častější a oblíbenější aktivitou u mladých lidí. Na co si dát pozor?

Samotné označení pochází ze zkratky „chemický sex“ a jde doslova o to, co popisuje. Sex na drogách. Důležité je, že jde o ze všech stran dobrovolnou aktivitu užívání určitých psychoaktivních i nepsychoaktivních látek v rámci sexuálních aktivit i skupinových sexuálních večírků. 

Nejčastěji se vyskytuje u gayů a bisexuálních mužů, ale není neobvyklé, že i hetero páry si „dopřávají“ chemsex. Zatímco v devadesátkách byly nejčastěji zneužívanými drogami k chemsexu konopí, extáze, amfetamin a kokain, v poslední době je „chemsex“ spojován s novými psychoaktivními drogami a sexuálními stimulátory, jako jsou, kyselina γ-hydroxymáselná (GHB), mefedron či metamfetamin. Ty jsou ale mnohem nebezpečnější a chemsex se kvůli nim stává rizikovějším. 

Chemsex je pro mnohé víc než jen kombinace chemických látek a sexuálních setkání; ztělesňuje touhy po intenzivnějších sexuálních zážitcích, intimitě a pocitu sounáležitosti. Zároveň zpochybňuje tradiční představy o intimitě a vztazích, protože se účastníci a účastnice mnohdy zapojují do konsensuální nemonogamie, polyamorie a otevřených vztahů. 

Doporučeno
Záleží na velikosti penisu? A můžu ovlivnit chuť spermatu a poševních šťáv? S Klárou Kloudovou odpovídáme na otázky ohledně sexu Záleží na velikosti penisu? A můžu ovlivnit chuť spermatu a poševních šťáv? S Klárou Kloudovou odpovídáme na otázky ohledně sexu 27. dubna 2024 9:00

Chemsex, stejně jako jakékoliv jiné užívaní, spadá do zájmu harm reduction programů, protože neúplné a nedostatečné informace vystavují uživatele drog mnohým zdravotním rizikům. Těm by se dalo předejít zodpovědným přístupem a plnou informovaností.

❗️Našimi články drogy nepropagujeme. Snažíme se upozorňovat na rizika jejich užívání. Pracujeme ale také na tom, abychom poskytovali informace pro případ, že se člověk rozhodne drogy užít. Měl by tak činit v takovém prostředí a formě, které budou minimalizovat rizika a škody na zdraví.

Harm reduction a pravidla chemsexu

Nastavení pravidel skupiny

Předem a za střízliva se dohodněte, jaký sex chcete a jaký nechcete provozovat. Ujistěte se, že všichni souhlasí s tím, co se bude dít, a respektujte hranice ostatních.

Bezpečný sex

Řekněte si předem, jaký typ sexu chcete mít – včetně toho, zda chcete používat ochranu. Nepoužívání kondomů vás všechny může vystavit riziku pohlavně přenosných chorob. Navíc lidé užívající drogy mohou mít drsnější sex, což zvyšuje riziko krvácení a infekce. Snaž se vždy na kondomech trvat.

PrEP

PrEP je lék, který při správném užívání zabraňuje nákaze virem HIV. Pokud se chystáš mít nechráněný sex s více partnery a pod vlivem drog, PrEP je dobrou prevencí pro omezení rizika nákazy HIV.

Mixování drog

Míchání drog by ses měl*a vyvarovat, a to především s alkoholem a jakýmikoli jinými léky. Nikdy například nemíchej poppers s léky na erekci, jako je viagra. Zjisti si předem, co různé kombinace mohou způsobit, a buď za všech okolností co nejinformovanější. 

Be safe

Pokud se účastníš chemsexu nebo skupinového sexu, snaž se to omezit na akce, kde znáš někoho dalšího, komu můžeš důvěřovat. Pokud se cítíš nepříjemně nebo v ohrožení, odejdi.

💡Při užívání nelegálních drog neexistuje bezpečná dávka, nikdy si nemůžeš být jistý*á obsahem nebo intenzitou látky a riziko otravy z předávkování je tak vždy přítomné. Harm reduction osvěta však razí ideu, že některé způsoby užívání drog jsou jednoznačně bezpečnější než jiné a je potřeba o nich informovat lidi, kteří si drogy chtějí dát i přesto, že o jejich nebezpečí ví.

Lidé si často harm reduction pletou s aktivitami, které mladé nabádají k užívání drog. Tak to ale není. Harm reduction aktivity se soustřeďují na lidi, kteří jsou rozhodnutí dát si drogy a také si je dají, nehledě na jakékoliv odrazování. Úkolem harm reduction je potom tyto lidi informovat o tom, jak své rozhodnutí provést tak, aby se co nejvíce předešlo neštěstí v podobě smrti z předávkování či trvalým zdravotním následkům.

Samotné drogy

To, jakým způsobem drogu užiješ, ovlivňuje rychlost a intenzitu jejího účinku a cesta, kterou se droga do tvého těla dostává, ovlivní to, které části těla nejvíce poškodí. Způsob užívání potom může také ovlivnit rozvoj závislosti. Například kouření a injekční užívání dostanou velké množství drogy do krve a závislost se tak rozvíjí rychleji, jsou to proto ty nebezpečnější způsoby.

Tohle můžeš podle odborníků udělat, aby sis neublížil*a ještě více. 

– Kupuj drogy od někoho, komu věříš a u koho víš, co prodává.


– Neužívej je, když jsi sám nebo sama – při předávkování nebo jiné špatné situaci budeš potřebovat pomoc.

– Zkus nejdřív menší množství drogy a počkej. Doba do nástupu účinku se u jednotlivých látek liší.

– Pokud látka nemá po nějaké době od užití očekávaný efekt, dál si ji nedávej s vidinou toho, že „najede“ – je pravděpodobné, že je naředěná neznámo čím, hrozí nepříjemné vedlejší účinky.

Stále populárnější GHB 
GHB, géčko nebo tekutá extáze je droga, která není nová, ale v posledních letech se začala k chemsexu hojně využívat. Jde o kyselinu gama-hydroxymáselnou a jedná se o jednu z nejnebezpečnějších drog vůbec. Není náhoda, že se kluby po celém světě shodují na tom, že ji na parketu nechtějí, a její zákaz a vnášení do klubů přísně kontrolují. V kapalné formě vypadá GHB jako voda. Nemá žádný zápach a je bez chuti nebo má mírně slanou chuť či chuť rozpouštědla, kterou lze snadno zamaskovat. Obvykle se prodává jako kapalina v malých lahvičkách a je k dispozici také jako bílý prášek nebo kapsle. Její dávkování je velmi problematické. Pokud by ses měl*a v životě vyvarovat jen jedné droze, mělo by to být právě GHB. 
Domů
Sdílet
Diskuse