Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. srpna 2023 v 6:00
Čas čtení 3:15
Tereza Patočková

Chemsex je mezi mladými stále populárnější. Na co si dát pozor

Chemsex je mezi mladými stále populárnější. Na co si dát pozor
Zdroj: Getty images
NEWS DROGY SEX
Uložit Uložené

Chemsex se s dostupnými drogami stává stále častější a oblíbenější aktivitou u mladých lidí. Na co si dát pozor?

Samotné označení pochází ze zkratky „chemický sex“ a jde doslova o to, co popisuje. Sex na drogách. Důležité je, že jde o ze všech stran dobrovolnou aktivitu užívání určitých psychoaktivních i nepsychoaktivních látek v rámci sexuálních aktivit i skupinových sexuálních večírků. 

Nejčastěji se vyskytuje u gayů a bisexuálních mužů, ale není neobvyklé, že i hetero páry si „dopřávají“ chemsex. Zatímco v devadesátkách byly nejčastěji zneužívanými drogami k chemsexu konopí, extáze, amfetamin a kokain, v poslední době je „chemsex“ spojován s novými psychoaktivními drogami a sexuálními stimulátory, jako jsou, kyselina γ-hydroxymáselná (GHB), mefedron či metamfetamin. Ty jsou ale mnohem nebezpečnější a chemsex se kvůli nim stává rizikovějším. 

Chemsex je pro mnohé víc než jen kombinace chemických látek a sexuálních setkání; ztělesňuje touhy po intenzivnějších sexuálních zážitcích, intimitě a pocitu sounáležitosti. Zároveň zpochybňuje tradiční představy o intimitě a vztazích, protože se účastníci a účastnice mnohdy zapojují do konsensuální nemonogamie, polyamorie a otevřených vztahů. 

Doporučeno
Trvá věčnost, než odpoví? Neustále žárlí? Je čas se rozejít? Napiš nám a my se zeptáme terapeutky, co s tím můžeš dělat Trvá věčnost, než odpoví? Neustále žárlí? Je čas se rozejít? Napiš nám a my se zeptáme terapeutky, co s tím můžeš dělat 24. července 2024 v 8:00

Chemsex, stejně jako jakékoliv jiné užívaní, spadá do zájmu harm reduction programů, protože neúplné a nedostatečné informace vystavují uživatele drog mnohým zdravotním rizikům. Těm by se dalo předejít zodpovědným přístupem a plnou informovaností.

❗️Našimi články drogy nepropagujeme. Snažíme se upozorňovat na rizika jejich užívání. Pracujeme ale také na tom, abychom poskytovali informace pro případ, že se člověk rozhodne drogy užít. Měl by tak činit v takovém prostředí a formě, které budou minimalizovat rizika a škody na zdraví.

Harm reduction a pravidla chemsexu

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse