Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. září 2023 v 14:44
Čas čtení 1:22
Ilona Hobzová

VIDEO: Jako začátek hororu. Na dně oceánu se našla záhadná zlatá koule s otvorem

VIDEO: Jako začátek hororu. Na dně oceánu se našla záhadná zlatá koule s otvorem
Zdroj: Pexels/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Podivný objekt našel vědecký tým na dně oceánu u pobřeží Aljašky v rámci dlouhodobé expedice.

Experti z amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) nyní analyzují DNA podivné zlaté koule, která podle nich může být vejcem neznámého mořského tvora nebo mořskou houbou. Objekt našel v hloubce více než tří kilometrů dálkově řízený podmořský průzkumník.

Nález, který nelze jednoznačně zařadit

Po nalezení povrch lesklého objektu nejprve „polechtalo“ dálkově řízené rameno. Díky tomu vědecký tým zjistil, že má jemnou kožní strukturu. Následně kouli jemně odsála trubice, aby ji experti mohli v laboratoři otestovat. Na snímcích přímo ze dna oceánu vypadal objekt jako zlatě zbarvený, to ale vědci přičítali odrazu od světlometů ponorky. Podle fotografií z laboratoře je barva spíše žlutohnědá. 

Otvor v objektu mohl podle NOAA vzniknout vylíhnutím nějakého mořského tvora nebo vniknutím neznámého predátora. „Jen doufám, že nic nevyleze ven, když do toho šťouchneme. Je to jako začátek hororu,“ uvedl jeden z vědců během průzkumu.

Některé druhy, včetně hlubokomořských tvorů, jako jsou žraloci, kladou své vaječné schránky na mořské dno. To snižuje pravděpodobnost, že je vyplaví mořské proudy. Houby jsou vodní živočichové s hustou pórovitou kostrou, kteří se přichycují ke skalám. Podle hlubinné ekoložky Kerry Howell z Plymouthské univerzity nejsou nálezy nových druhů během průzkumných misí ničím neobvyklým, většinou je ale lze jednoduše zařadit do základních taxonomických kategorií. V tomhle případě se tak zatím nestalo.

Doporučeno
„Děda“ Eminem není pro mladý. The Death of Slim Shady skrývá jeho strach z generačního posunu „Děda“ Eminem není pro mladý. The Death of Slim Shady skrývá jeho strach z generačního posunu 16. července 2024 v 13:00

„Často se setkáme s novými objevy, ale obvykle už máme dostatečné znalosti k určení druhu. U této neobvyklé věci si nejsme jisti. Je to vejce? Houba? Co to vlastně je?“ uvedla Howell. Kvůli struktuře se vědecký tým zatím přiklání k názoru, že jde opravdu o vejce. Pokud se to potvrdí, vyvstává podle vědkyně další otázka, čí vejce. Na rybí je totiž nález podle ní příliš velký. Testy DNA by měly pomoci určit alespoň to, do které čeledi mořských živočichů koule patří. Konkrétní druh se ale pravděpodobně pojmenovat nepodaří.

K objevu došlo během ponoru v rámci expedice Seascape Alaska 5, která potrvá do 15. září a kterou lze dokonce sledovat živě. Mise zkoumá Aljašský záliv do hloubky více než šesti kilometrů, včetně hlubokomořských korálových a houbových biotopů a geologických útvarů, jako jsou bahenní sopky.

Domů
Sdílet
Diskuse