Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
26. října 2023 v 17:16
Čas čtení 0:56
Marek Pros

Jak to mají trans osoby nebo domorodci? Kino Brasil v Praze představí výkvět brazilského filmu

Jak to mají trans osoby nebo domorodci? Kino Brasil v Praze představí výkvět brazilského filmu
Zdroj: Kino Brasil
FILMY A SERIÁLY FILM
Uložit Uložené

Festival brazilského filmu, Kino Brasil, slaví deset let své existence. Letos proběhne od 1. do 5. listopadu v pražském kině Bio Oko a my ti přinášíme tipy, co si nenechat ujít.

Od svých skromných začátků v roce 2013, kdy se organizátoři pustili do projektu s nadějí na pár zajímavých projekcí, se Kino Brasil stalo nepostradatelným prvkem pražské kulturní scény. V letošním jubilejním ročníku slibují přinést ještě víc brazilského uměleckého temperamentu do města.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Kino Brasil | festival (@kinobrasil)

Refresher při této příležitosti poprosil Zuzanu Kochovou, jednu z pořadatelek festivalu, aby ti vybrala a okomentovala filmy, které bys určitě měl*a vidět.

  • Zahajovací film Paloma je vizuálně krásný film s aktuálním tématem postavení trans osob ve společnosti, navíc na zahájení bude čekat na návštěvníky drink a malý dárek.
  • Mistr Kouře – asi největší odvaz a nejdivnější nezávislý film festivalu.
  • Perlimpové – animák, který dokazuje, že pohádky nejsou jen pro děti, když vizuálně zajímavou formou postihují témata rozdělení společnosti nebo ekologické stopy pokroku.
  • Květ Burití – lákavé prostředí Amazonie, aktuální téma postavení domorodců v Brazílii. Snímek získal ocenění v Cannes v kategorii Un certain regard.

Lístky a komplet program najdeš na ofiko webu.

Mezi filmy si můžeš odskočit třeba na přednášku brazilského skláře Ricarda Hoineffa nebo si poslechnout energický hlas a hudbu Adriana Trindadeho v Reduta Jazz Clubu. Po vybraných projekcích budou následovat debaty o aktuálních tématech brazilské společnosti – o problematice postavení domorodých obyvatel nebo o současném přístupu k LGBTQ+ menšinám.

Doporučeno
Zajímavosti o hororu Substance: Tvůrci použili 136 tisíc litrů umělé krve a Demi Moore strávila v maskérně až devět hodin Zajímavosti o hororu Substance: Tvůrci použili 136 tisíc litrů umělé krve a Demi Moore strávila v maskérně až devět hodin 22. října 2024 v 15:00

Pražský festival brazilského filmu vznikl s ambicí propojit portugalsky mluvící komunitu a všechny, kteří mají rádi brazilskou kulturu, a také představit kvalitní brazilskou kinematografii Čechům a Češkám.

Domů
Sdílet
Diskuse