Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Chromozoom.
29. února 2024 16:30
Čas čtení 3:58
Sponzorovaný obsah

Hrozí ti vážná nemoc, plešatost nebo obezita? Takhle to zjistíš

Hrozí ti vážná nemoc, plešatost nebo obezita? Takhle to zjistíš
Zdroj: Unsplash/Ben White
ZAJÍMAVOSTI GENETIKA ZDRAVÍ ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL
Uložit Uložené

Díky DNA testu můžeš najít také příčinu stravovacích problémů nebo odhalit, proč se ti nedaří zhubnout.

Rad, co všechno dělat pro zdraví, se na nás ze všech stran valí spousty. A člověk se v tom velmi snadno ztratí. Představ si, že ti je někdo naservíruje hezky pohromadě, a hlavně přesně na míru tvému genetickému kódu.

Víme, že co v mládí uděláš pro svoje zdraví, ve stáří jako když najdeš. A ví to i naše kolegyně, které budeme v článku říkat Petra, abychom zachovali anonymitu. Petra si ve spolupráci s Chromozoom udělala kompletní domácí DNA test. V článku se dozvíš, jak test probíhal, jaké informace se dozvěděla a co jí to přineslo.

Co možná nevíš o DNA:

  • Genetická výbava všech lidí na světě se z 99,9 % shoduje. I tak jsou geny každého z nás originální a nezaměnitelné.
  • Podoba DNA byla vědci popsána už před 70 lety.
  • 50 % informací je od matky a 50 % od otce.
  • Z DNA se dá poměrně rychle vyčíst podoba člověka, včetně rysů v obličeji.
  • Kromě fyzického vzhledu máme v DNA zaznamenané například i predispozice k charakterovým rysům nebo psychické odolnosti.
  • Z více než poloviny je naše DNA stejná jako u banánu.
DNA
Zdroj: Unsplash / Warren Umoh

Proč bys měl*a znát svou DNA?

„Když znáte to, k čemu máte předpoklady, máte šanci řešit problémy dříve, než nastanou. Můžete častěji chodit na preventivní prohlídky k lékaři nebo třeba pozměnit své návyky. Mnoho případných zdravotních komplikací lze totiž vyřešit úpravou životního stylu nebo vhodným užíváním vitamínů, minerálů a dalších živin,“ říká genetička Barbora Procházková.

DNA dokáže předpovídat riziko přenosu chorob z rodiče na dítě. Z výsledků se dozvíš komplexní obraz svých zdravotních predispozic – jaké ti hrozí potravinové alergie, na jaké látky můžeš vykazovat vyšší citlivost (např. kofein či sacharidy), nebo jaké vitamíny a minerály ti naopak chybí. Odhalí, jestli se ti v budoucnu budou kazit zuby, zda ti hrozí vysoký cholesterol i jestli tě může postihnout krátkozrakost či jiná oční vada. Vyhodnotí, jak rychle ti roste svalová hmota i dobu, po jakou se tvoje tělo zotavuje z fyzické aktivity. 

„Umíme zjistit, které potraviny může vaše tělo hůř trávit a kvůli čemu můžete mít větší riziko tloustnutí, zda máte predispozice k vysokému krevnímu tlaku, jestli se dle poměru svalových vláken hodíte více na vytrvalostní, či silové sporty nebo jestli máte například genetické predispozice k vráskám a celulitidě,“ dodává genetička.

Důležité je ale zmínit, že ne vše, co je zakódované v genech, se musí nutně projevit. Klíčový je zdravý životní styl a vnější prostředí, které na člověka působí. To, že máš sklony k nižší vytrvalosti, neznamená, že se pravidelným tréninkem nedostaneš na úroveň člověka, jehož predispozice jsou sice lepší, ale netrénuje.  

vědec, vědkyně, výzkum, biologie
Zdroj: Unsplash / Warren Umoh

Zvládneš to za 10 minut doma

Celý test si můžeš udělat doma. Na webu Chromozoom si vybereš balíček podle toho, co se o své DNA potřebuješ dozvědět. Petra zvolila balíček Chromozoom 360, kde jsou obsaženy všechny dostupné kategorie – Nutri, Health, Sport a Beauty. Po zadání objednávky ti domů přes Zásilkovnu přijde sada na odběr DNA. Najdeš tam odběrovou tyčinku a kód k výsledkům, který si musíš uschovat.

Nemusíš se bát, že bys to nezvládl*a, bylo to opravdu jednoduché. Celý proces zabral asi 10 minut včetně prostudování návodu. Ten ti přijde v tištěné podobě, ale můžeš se podívat i na videonávod.

Před testem je vhodné hodinu nejíst, aby byly výsledky relevantní, takže si ho ideálně udělej ráno. Důležité je umýt si ruce, ať výsledek neznehodnotíš případnými bakteriemi. Nastavíš si na mobilu stopky na jednu minutu. Vyndáš odběrovou tyčinku a otřeš si si s ní opatrně vnitřní stranu tváře – tak, aby se nedotkla ničeho jiného. Po minutě máš stěr hotový. Tyčinku zase zabalíš a odneseš do Zásilkovny. Odeslání testu je zdarma, za dopravu nic neplatíš. Vyhodnocení výsledků trvá čtyři až šest týdnů od doručení vzorku. Najdeš je ve webové aplikaci, kam se přihlásíš pomocí výše zmíněného kódu.

udělej si test dna
Chromozoom, DNA test
Zdroj: Refresher

Je náš život lepší, když známe svou DNA?

Na úvod je potřeba říct, že tím, že si uděláš DNA test, to nekončí, ale naopak začíná. S výsledky totiž dostaneš doporučení, co ve svém životě změnit, abys využil*a svůj potenciál a vyhnul*a se případným zdravotním potížím. Z výsledků nemusíš mít obavy, jsou od toho, aby pomohly problémům předcházet. „Bála jsem se, že se dozvím, že mám tělo úplně nanic. Jsem vegetariánka a bála jsem se, že něco podceňuji. Bála jsem se, že nebudu mít zdravé tělo, protože jsem v poslední době kašlala na sport,“ svěřila se Petra. Nakonec je ale ráda, že jí test pomohl odhalit, proč se po některých potravinách cítí nafouknutá nebo jaký druh sportu by vlastně měla dělat.

Aplikace mimo jiné zahrnuje vyhodnocení, zda má člověk potenciál spíše pro silové, nebo vytrvalostní druhy sportů. Petře například vyšlo, že má geneticky snížený růst svalového objemu. To znamená, že nabírání svalů je pro ni obtížnější než pro jiné lidi. Proto dostala doporučení, aby do svého programu zařadila silový trénink. S dobře navrženým silovým tréninkovým programem a optimální výživou může i tak dosáhnout dobrých výsledků, jen ji to bude stát větší dávku odhodlanosti a úsilí.

Test odhalil také riziko vzniku alergie na mléko, na kterou už měla v minulosti podezření. Díky této informaci si může upravit jídelníček už teď, dokud se alergie plně neprojevila, a předejít tak budoucím potížím. Kromě toho Petře vyšlo, že pomalu metabolizuje kofein, takže si od teď místo pauziček u kávovaru bude v kanceláři připravovat matchu – s rostlinným mlékem samozřejmě.

Zjistila také, že má kůži náchylnou na spálení sluncem a tvorbu vrásek. Proto dostala seznam vitamínů, které by měla doplňovat, doporučení pít každý den zelený čaj a další tipy.

Chromozoom, DNA test
Zdroj: Chromozoom

To je jen malá ukázka toho, co vše může DNA test Chromozoom odhalit a jak lze pracovat s jeho výsledky. Díky tomu, že je DNA report takto komplexní, si každý může upravit životní styl tak, aby byl i za 20 let zdravý a fit – od jídelníčku přes pohybovou aktivitu až po péči o pleť. Dá se tedy říct, že život po absolvování DNA testu opravdu může být lepší.

Pokud tě test zaujal, vyber si jeden z dostupných balíčků a nech si domů poslat testovací sadu. Více než 10 minut ti to podle naší zkušenosti nezabere.

Domů
Sdílet
Diskuse