Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Čteš poslední stranu článku:
Vyplatí se pořád jezdit za nákupem jídla do Polska? Jeli jsme to zjistit! Ceny těchto potravin nás šokovaly

Verdikt: V Polsku je levněji, ale ne vše

Za poměrně velký nákup jsme v Biedronce celkem nechali 121 zlotých, což v den zpracování článku (27. listopadu) bylo přibližně 677 Kč. I bez zkoumání aktuálních cen konkrétních potravin v Česku nám bylo hned jasné, že u sousedů je levněji. A to přesto, že jsme v košíku měli i třeba krůtí prsa, která obecně patří k dražším položkám.

Podívej se do naší přehledné tabulky, zda se ti nákupní výlet do Polska vyplatí.

Jak vyplývá z našeho zjištění, do Polska se vyplatí zajet například pro pečivo, mléčné výrobky i maso. Zatímco 400 gramů mletého hovězího masa koupíme v Česku zhruba za 96 korun, v Biedronce vyšlo na 75 korun. Levnější bylo také krůtí – 360 gramů za 64 korun v Polsku a za 90 korun v Česku. V Polsku se vyplatí nakoupit také různé druhy ovoce a zeleniny, zejména ty sezónní. Největší rozdíly panovaly v cenách mrkve a mandarinek. Naopak banány vyšly v Polsku dráž.

Doporučeno
Velký test nealko piv: Pili jsme malý klenot a hodně patoků. Alternativu k Birellu v Česku najdeš, není z Plzně Velký test nealko piv: Pili jsme malý klenot a hodně patoků. Alternativu k Birellu v Česku najdeš, není z Plzně 14. září 2023 6:00

Pokud přemýšlíš, že do Polska vyrazíš za nákupy na vánoční pečení, pravděpodobně dost ušetříš. Levněji vyjde mléko, máslo, vejce, slunečnicový olej i jahodový džem. Bílý cukr ale raději kup v Česku.

V Biedronce zároveň měli velké slevy na vánoční a mikulášské sladkosti. Levněji nakoupíš čokolády i třeba Kinder vajíčka.

polsko biedronkapolsko biedronkapolsko biedronkapolsko biedronka
Zobrazit galerii
(4)

Zdražovat se bude i v Polsku

Pokud plánuješ vyrazit za potravinami do Polska, cestu určitě neodkládej. Jak totiž upozorňuje server Novinky.cz, nulová nebo snížená sazba daně z přidané hodnoty (DPH) na základní potraviny, pohonné hmoty, plyn, energie a hnojiva v Polsku zřejmě skončí ke konci roku. 

„Poláci chtějí pro polské rodiny podporu státu v horších časech a hodně pracovních míst. To je to, co děláme,“ vysvětlil úlevy polský premiér Mateusz Morawiecki ze strany Právo a spravedlnost (PiS). 

Současné daňové úlevy nicméně značně zatěžují státní rozpočet. „V příštím roce bude stát dlužit přes dva biliony zlotých (10 bilionů korun). Blížíme se k nepřekročitelné ústavní hranici dluhu,“ oponoval podle ČT24 ekonom a bývalý vicepremiér za lidovou stranu Janusz Piechociński.

Díky výsledkům polských parlamentních voleb také podle ČTK posiluje polský zlotý. Nyní jej lze koupit za 5,60 Kč, zatímco před zveřejněním výsledků voleb se kurz pohyboval o 11 haléřů za zlotý méně.

Čti na předchozí straně
Dočetl jsi celý článek
Strana 2 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse