Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
4. prosince 2023 10:33
Čas čtení 1:12
Adéla Ježková

Supermodelka Emily Ratajkowski se vyfotila v obřích kalhotách. A internet se bouří, že je fatfobní

Supermodelka Emily Ratajkowski se vyfotila v obřích kalhotách. A internet se bouří, že je fatfobní
Zdroj: Instagram/Emily Ratajkowski
NEWS EMILY RATAJKOWSKI MODELING
Uložit Uložené

Poslední focení herečky a modelky Emily Ratajkowski vyvolalo negativní reakce.

Dvaatřicetiletá supermodelka se o několik snímků z focení pro časopis M Le Monde podělila na svých sociálních sítích. Pózuje v různých modelech, větší pozornosti se ovšem dostalo fotce, na níž má na sobě džíny, které jsou několikanásobně větší než její velikost. Jednou rukou si kalhoty musí přidržovat, aby jí nespadly.

Fotografie připomíná reklamu z roku 2000 na „zázračné“ hubnoucí přípravky, kdy šťastná žena v džínách původní velikosti demonstruje, kolik centimetrů se jí podařilo shodit.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Emily Ratajkowski (@emrata)

Kritika je namístě

Jak uvádí deník Independent, focení stylizovala Charlotte Collet a kreativně jej vedl Jean-Baptiste Talbourdet-Napoleone. Spolu s Ratajkowski se kreativní tým dostal pod palbu kritiky, jelikož snímek je podle mnohých fatfobní.

„Právě takové kalhoty, jaké jsou na druhé fotce, sháním. Kdybyste je mohli vrátit, bylo by to super,“ ironicky napsala pod příspěvek známá plus-size modelka Tess Holiday.

Doporučeno
Sabina P. žije v New Yorku, kde se živí jako modelka. „Sociální sítě modeling změnily. Přehlídky už nejsou za tisíc dolarů,“ říká Sabina P. žije v New Yorku, kde se živí jako modelka. „Sociální sítě modeling změnily. Přehlídky už nejsou za tisíc dolarů,“ říká 21. dubna 2024 9:00

„Návrháři nevyrábějí plus-size velikosti, pokud to není pro ‚quirky‘ fotografování štíhlého člověka,“ dodala fotografka Jessica Hinkle. Stejný názor má uživatelka na TikToku: „Jedna z hlavních výmluv módního průmyslu na to, proč nemohou vyhovět velikostem mimo typický sortiment, je, že je to příliš těžké na výrobu nebo příliš složité, a přesto to tady poskytují někomu, kdo to nepotřebuje.“

Další uživatelé a uživatelky instagramu se podivují nad tím, jak fotografie mohla projít a s jakým záměrem vůbec vznikla. Modelce je také vyčítáno, že sdílí něco tak „ignorantského“, zatímco napsala feministickou knihu o indoktrinaci krásy a propagaci nezdravého body image.

Autor a zastánce inkluzivity Gianluca Russo pro deník Today uvedl, že obvykle bere podobné reakce na sociálních sítích s rezervou, ale v tomto případě se domnívá, že kritika je oprávněná. „Tato fotografie by pravděpodobně mohla být pro někoho, kdo se potýká s dopady stigmatizace váhy, velmi zraňující, protože tak jasně napodobuje reklamy na hubnutí,“ dodal.

Modelka se ke kritice zatím nijak nevyjádřila.

Domů
Sdílet
Diskuse