Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Čteš článek:
Tyto známé osobnosti přišly o život v roce 2023

Svět

Bobby Hull

Bobby Hull
Zdroj: Bruce Bennett Studios via Getty Images Studios/Getty Images

Hokejový tvrďák s ránou jako z děla. Průkopník ohnuté hole. Říkalo se mu všelijak. Nyní však legenda NHL v dresu Chicago Blackhawks Bobby Hull již není na světě. Hokejista, o němž se s jeho 610 góly hovoří jako o jednom z nejlepších hráčů světa, zemřel 30. ledna 2023. Bylo mu 83 let.

Matthew Perry

matthew perry
Zdroj: TASR/AP

Nejen milovníky seriálu Přátelé, ale celou světovou filmovou i seriálovou obec zaskočila zpráva o náhlé smrti amerického herce Matthewa Perryho. Bezvládné tělo „Chandlera“ bylo nalezeno ve vířivce jeho domu v Los Angeles.

Bouřlivák známý například z filmu Můj soused zabiják proslul svým pozitivním vztahem k alkoholu a drogám, které jej nakonec připravily o život. Dne 28. října 2023 se předávkoval ketaminem. Bylo mu 54 let.

Juraj Jakubisko

jakubisko
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Velký slovenský režisér, scenárista a kameraman Juraj Jakubisko proslul snímkem Tisícročná včela z roku 1983, ale i legendárním filmem Perinbaba z roku 1985. Za tato díla si vysloužil několik prestižních ocenění. Zmínku si ale zaslouží i například film Bathory z roku 2008. Známý filmový experimentátor strávil poslední roky jako vedoucí ateliéru režie na Filmové akademii Miroslava Ondříčka v Písku. Zemřel 24. února 2023 v Praze ve věku 84 let.

Just Fontaine

Just Fontaine
Zdroj: Wiki Commons

Fontaine byl fotbalovým pojmem, kterého si cenil i samotný Pelé. Když byl rodilý Maročan reprezentující Francii nasazen jako náhradník na mistrovství světa v roce 1958 ve Švédsku, jeho 13 gólů přesvědčilo svět, že jej čeká velká kariéra. Dosud se jedná o čtvrtý nejvyšší počet gólů na světovém šampionátu, o nějž se dělí s Argentincem Messim.

Doporučeno
Jeden těhotenský test a jednoho lidovce, prosím. Návrh KDU-ČSL na trestání bezdětných je absurdní Jeden těhotenský test a jednoho lidovce, prosím. Návrh KDU-ČSL na trestání bezdětných je absurdní 8. května 2024 9:00

Přestože mu zdraví nepřálo, dokázal do konce kariéry v pouhých 28 letech získat tři francouzské tituly. Později se uchytil jako trenér. Zemřel 1. března 2023 v 89 letech.

Agnus Cloud

Euphoria Angus Cloud
Zdroj: HBO

Mladý život Agnuse Clouda, který se stihl prosadit zejména rolí drogového dealera Fezca v seriálu Euphoria, vyhasl v pětadvaceti letech. Ironií osudu bylo, že jej o život připravilo předávkování fentanylem, kokainem, metamfetaminem a dalšími drogami. Cloud se totiž v poslední době utápěl v psychických problémech, jimž jistě nepomohla smrt jeho otce. Řešil je tedy drogami.

Přitom herce, jenž se měl objevit v připravovaných dílech hororové legendární série Vřískot, s největší pravděpodobností čekala slibná kariéra v Hollywoodu. Té se už nedočká.


Theodore „Ted“ Kaczynski

Theodor Kaczynsko
Zdroj: Wiki Commons

Nechvalně proslulá osobnost, kterou zná většina fanoušků true crime story. Ted Kaczynski začal svou kariéru velmi dobře; jako velmi inteligentní mladý muž vystudoval Harvard a po absolvování Michiganské univerzity byl odborným asistentem matematiky na Berkeley. Oblíbený ale nebyl. Studenti jej měli za nerudného podivína, který všechny jejich nápady zavrhoval.

Doporučeno
KVÍZ: Tyto hvězdy z NHL chtějí na mistrovství světa v Česku. Poznáš je všechny? KVÍZ: Tyto hvězdy z NHL chtějí na mistrovství světa v Česku. Poznáš je všechny? 4. května 2024 11:00

Proslavil se ale jinak. V 70. letech se odstěhoval do Montany, kde žil velmi jednoduchý život. Ten, bez elektriky a tekoucí vody, trávil sestavováním bomb. Během svého sedmnáct let trvajícího řádění posílal výbušná zařízení na různá důležitá místa po celých USA. Veřejnost mu dala přezdívku Unabomber podle toho, že nejčastěji posílal „balíčky“ na univerzity a do aerolinek. Jeho bomby zabily tři osoby.

Přesvědčený anarchista byl zatčen v roce 1996 ve své chatrči poté, co jej udal jeho bratr. Od té doby žil ve vězení, odkud psával recenze na vědecké publikace. Zemřel 10. června 2023 v 81 letech.

Čti na další straněČti na předchozí straně
Článek končí na další straně
Strana 2 z 3
Zpět
Sdílet
Diskuse