Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
22. ledna 2024 12:00
Čas čtení 3:40
Lucie Kotvalová

Víme, kde v Praze najdeš nejlepší hot dogy. Výběrové, veganské i ty za 20 Kč

Víme, kde v Praze najdeš nejlepší hot dogy. Výběrové, veganské i ty za 20 Kč
Zdroj: Lucie Kotvalová / REFRESHER
GASTRO GASTRONOMIE
Uložit Uložené

Tohle jsou pražské podniky, kde najdeš top hot dogy – veganské, výběrové, drahé i levné.

„Jak se to jí?“ dotázala se zmateně britská královna svých amerických hostitelů.

Psal se rok 1939, když americký prezident Franklin Delano Roosevelt a první dáma Eleanor pohostili během party v Hyde Parku britský královský pár nečekaným pokrmem: hot dogem.

Král Jiří VI. a jeho manželka Alžběta ovšem tuto pochoutku do té doby nejedli. Poté, co obdrželi vysvětlení, jak se jídlo konzumuje správně – tedy rukou–, každý z nich zvolil vlastní cestu. Královna se rozhodla použít nůž a vidličku, zatímco král přece jenom zvolil způsob tradiční.

Přestože někteří kritici vnímali pokrm jako neuctivý a nehodný královské rodiny, král si údajně po dojedení vyžádal druhý kousek. 

Jak je vidět na tomto příběhu, hot dogy patří k oblíbeným pokrmům mnohých z nás. Proto jsme chtěli zjistit, kde si je můžeš vychutnat v českém hlavním městě.

Stánek Ladislava Červeného

Otvírací doba: 9:30–19:00 (pondělí až pátek)
Cena: 35 korun

Kdo někdy byl na náměstí Míru, šel pravděpodobně kolem. Stánek občas působí poměrně nenápadně, jindy k němu přitáhne pozornost dlouhá fronta čekajících lidí. 

Doporučeno
Top 6 restaurací v Česku, odkud lidé nejvíce objednávají. Dáš si tam nejlepší burger, pizzu i indickou Top 6 restaurací v Česku, odkud lidé nejvíce objednávají. Dáš si tam nejlepší burger, pizzu i indickou 17. dubna 2024 15:00

V nabídce je klasický párek v rohlíku, tedy jakási česká verze hot dogu bez zelí či karamelizované cibulky. Na výběr je také z několika hořčic (plnotučné, kremžské, křenové, feferonové a dijonské) a kečupů (sladkého, ostrého feferonkového a rybízového).

Jak praví recenze na Googlu: „Naprosto legendární párek v rohlíku, který je pro Mírák typický. Bez něj by to nebylo ono!“ Co ovšem recenze mnohdy vyčítají, je absence veganské varianty. Přitom „v sousedním Polsku veganské parky v rohlíku mají i na pumpě“, vytýká jedna z nich.

Stojí každopádně krásných 35 korun, čímž se stává druhým nejlevnějším místem na tomto seznamu.

hot doghot doghot doghot dog
Zobrazit galerii
(4)

Eaternia

Otvírací doba: 11:30–21:00 (pondělí až sobota)
Cena: 145 korun

Eaternia patří k našim oblíbeným veganským podnikům. Na rozdíl od některých jiných nemá nesnesitelně vysoké ceny, jídlo je skvělé a prostředí příjemné.

A právě i v této jídelně najdeš skvělý veganský hot dog – chuťově je v podstatě doveden do dokonalosti (ta brioška?!). Místo masa tvoří párek seitan, výborná je i hořčičná sojanéza. Zaplatíš za něj 145 korun.

EaterniaEaterniaEaterniaEaternia
Zobrazit galerii
(7)

 Mr. HotDog

Otvírací doba: 11:30–22:00 (pondělí až neděle)
Cena: 85–175 korun

Tento seznam by nešlo brát vážně bez oblíbeného pražského podniku – Mr. HotDoga. Do letenské restaurace totiž dennodenně vítá mnoho milovníků a milovnic tohoto pokrmu.

Doporučeno
REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard 26. března 2024 11:00

Nabízí mnoho variant: classic dog (asi nemusíme vysvětlovat), grilled swiss dog (s grilovaným švýcarským sýrem), chili cheese dog (hovězí chili s fazolemi), sauerkraut dog (klobása a zelí), bacon jam a cheese dog (karamelizovaná cibule se slaninou a sýrová omáčka).

Cenově se pohybují mezi 85 korunami (tolik dáš ovšem pouze za první zmiňovanou variantu) a 175 korunami.

Mr. HotDog
Zdroj: Lucie Kotvalová / REFRESHER
Pravý původ hot dogů dodnes není znám. Dvě místa se totiž označují za jejich rodiště. Frankfurt v Německu, odkud pochází název frankfurter, a Vídeň v Rakousku, odkud pochází název wiener. Byť je místo zrození hot dogů nejisté, známá je jejich cesta za oceán.

V Americe se párky v rohlíku objevily už v 60. letech 19. století. Tehdy je totiž němečtí přistěhovalci přivezli do New Yorku, kde je, zřejmě kvůli tvaru tohoto pokrmu, pouliční prodejci nabízeli pod názvem „dachshund sausages“ – jezevčí klobásy. Název se následně proměnil v nynější stálici rychlého občerstvení: hot dog. 

Kavárna a knihkupectví Blatouch

Otvírací doba: 12:00–⁠24:00 (pondělí až sobota), 12:00–⁠23:00 (neděle)
Cena: 150 korun

Mezi další veganské podniky, které nabízí rostlinné hot dogy, patří Blatouch. Byť je méně propracovaný než veganský hot dog z Eaternie, chuťově je taktéž velmi dobrý. Tofu párek je doplněn o BBQ omáčku, se kterou je dobré v podstatě všechno. 

hot doghot doghot dog
Zobrazit galerii
(3)

Ikea

Otvírací doba: 10:00–20:00 (pondělí až neděle)
Cena: 20–25 korun

Hot dogy ze švédského řetězce IKEA milujeme. Zvláště proto, že je IKEA nabízí i v bezmasé variantě. 

Proč obchod nabízí i rostlinnou variantu? Protože je méně zatěžující pro planetu. „IKEA chce k volbě potravin na rostlinném základu motivovat co nejvíce zákazníků, a proto nový hot dog nabízí za velmi dostupnou cenu,“ stojí na stránkách obchodu.

Doporučeno
KVÍZ: Víš, jaké ingredience patří do oblíbených českých jídel? KVÍZ: Víš, jaké ingredience patří do oblíbených českých jídel? 3. března 2024 16:00

Rostlinný hot dog tak koupíš za 20 korun, ten klasický za 25 korun. Patří tak ovšem k nejlevnějším hot dogům, které jsme v Praze našli. Doporučujeme všemi deseti. 

hot dog
Zdroj: Lucie Kotvalová / REFRESHER

Mikrofarma

Otvírací doba: 11:00–22:00 (pondělí), 8:00–22:00 (úterý až pátek), 9:00–22:00 (sobota až neděle)
Cena: 95–190 korun

Na náměstí Jiřího z Poděbrad je řeznictví s názvem Mikrofarma, které nabízí široký sortiment masa z lokálních farem. Jak stojí na jeho webu, maso odebírá pouze od „místních zemědělců, kteří zvířatům zajišťují dobré podmínky“.

Řeznictví je spojené s takzvanou ochutnávkovou stanicí, která nabízí „nevšední nabídku jídla ‚do ruky‘ z výtečných surovin“. Mezi nimi jsou například burgery, sendviče i několik hot dogů. 

Najdeš zde tři druhy – New York hot dog (klasika: klobáska, kysané zelí, hořčice a cibulka), French Onion hot dog (klobáska, ementál, karamelizovaná cibule a mayo) a dětský hot dog (vídeňský párek s kečupem). První dva stojí 190 korun (a jsou tedy z tohoto seznamu nejdražší), dětská varianta 95 korun.

hot dog
Zdroj: Lucie Kotvalová / REFRESHER
hot dog
Zdroj: Lucie Kotvalová / REFRESHER

Zumami Burger

Otvírací doba: 11:00–22:00 (pondělí až neděle)
Cena: 145–175 korun

A poslední zastávka nás dovedla do Holešovic. V prostoru holešovické tržnice najdeš podnik s názvem Zumami Burger. Místní hot dogy jsou složené z výborné máslové rolky a hovězího párku.

Na výběr máš ze čtyř variant.

  • Zumami hot dog (upravená klasika: párek, okurkový relish, nakládaná cibule, hořčice, pikantní majonéza a smažená cibulka) za 145 korun.
  • Japadog (párek, nakládaná okurka, terijaki omáčka, kewpie majonéza a sušená řasa) za 145 korun.
  • Bangkok (párek, pálivá ananasová salsa s koriandrem, majonéza, smažená cibulka a smažený česnek) za 175 korun.
  • A poslední varianta – takzvaný „korean“ hot dog (párek, kimči, slanina, hořčice, pikantní omáčka a majonéza). Ten přijde na 155 korun.
hot doghot doghot dog
Zobrazit galerii
(3)

Tak teď už snad víš, kde si dáš příští hot dog – ať už ho po vzoru královny Alžběty konzumuješ příborem, nebo rukama jako král. 

Domů
Sdílet
Diskuse