Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. února 2024 16:16
Čas čtení 1:03
Veronika Ábelová

Netflix má další hit a je to český film. Slavné drama ale rozděluje Čechy kvůli tématu

Netflix má další hit a je to český film. Slavné drama ale rozděluje Čechy kvůli tématu
Zdroj: Cinemart/Zuzana Panská/volně k užití
FILMY A SERIÁLY ČESKÉ FILMY NETFLIX
Uložit Uložené

Bod obnovy, Úsvit a teď už i historické drama Bratři můžeš zhlédnout na Netflixu. Film minulý rok bodoval v kinech a neúspěšně bojoval o Oscara. Na svém kontě má ale hned 15 nominací na Českého lva a vede sledovanost Netflixu.

Historické drama Bratři vypráví příběh o rodině Mašínů, která je v komunistickém Česku pronásledována. Bratři Ctirad a Josef jsou díky svému otci, hrdinovi protinacistického odboje, přesvědčeni, že se proti diktatuře dá bojovat jenom se zbraní v ruce. Zároveň mají odpovědnost vůči mámě a sestře.

Doporučeno
PŘEHLED: Nejlepší seriály na streamech v únoru. Těšit se můžeš na epickou řežbu i temný horor s hvězdou Vetřelce PŘEHLED: Nejlepší seriály na streamech v únoru. Těšit se můžeš na epickou řežbu i temný horor s hvězdou Vetřelce 1. února 2024 17:00

Bratři se rozhodnou založit odbojovou skupinu, která má na svědomí několik násilných zločinů, jejichž vyšetřování má na starost kapitán Státní bezpečnosti Koller. Ctirad a Josef se stávají nejhledanějšími muži v zemi a pokusí se o útěk ze země. Plánují vstoupit do americké armády s cílem osvobodit Československo. Pátrání po odbojové skupině pokračuje ve východním Německu, kde začíná jeden z největších honů na lidi v novodobé historii.

Film Bratři měl být na Netflixu už dříve. Původně měl být uveden společně s českým sci-fi Bod obnovy už 24. ledna. Nakonec se jeho uvedení posunulo, a to na 31. ledna.

Sourozeneckou dvojici si zahráli Jan Nedbal a Oskar Hes. Matku bratrů ztvárnila Tatiana Dyková. Dále se ve filmu objevili Václav Neužil, Matěj Hádek nebo Alžběta Malá.

Jan Nedbal a Oskar Hes.
Jan Nedbal a Oskar Hes. Zdroj: Cinemart/Zuzana Panská/volně k užití

Film režíroval Tomáš Mašín, který je zároveň vzdáleným příbuzným rodiny Mašínů. Režíroval také například film Němá tajemství nebo seriály Ochránce a Profesor T. Za scénářem stojí Marek Epstein.

Doporučeno
Český lev 2024: Toto je kompletní přehled všech nominovaných Český lev 2024: Toto je kompletní přehled všech nominovaných 15. ledna 2024 11:56

Bratři jsou úspěšným filmem, který je nominován i v několika kategoriích cen Český lev. V hodnocení na Kinoboxu si vysloužil od diváků 75 procent a na ČSFD 71 procent. Úspěch má i na Netflixu, kde se stal hned nejsledovanějším filmem. 

Do užších nominací na Oscara se ale snímek neprobojoval. Ostatně i odborné kritiky na film byly poněkud rozporuplné. Že se Bratři Oscara nedočkají, jsme předpověděli už v naší recenzi.

Domů
Sdílet
Diskuse