Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
22. února 2024 16:00
Čas čtení 2:35
Adéla Švehlíková

Raději dorazte v kartonu než v krajkách, říká Iva Burkertová. Surrealistický ples Sobje už je za rohem

Raději dorazte v kartonu než v krajkách, říká Iva Burkertová. Surrealistický ples Sobje už je za rohem
Zdroj: Ples Sobje/použito se svolením
KULTURA KULTURNÍ AKCE MÓDA PÁRTY A AKCE
Uložit Uložené

Když se na půli cesty potká berlínská party a vídeňský ples. Tak zní motto surrealisticky pojatého plesu Sobje. Tento mix má na svědomí zakladatelka Iva Burkertová, které v Česku chyběl respekt k dress codu, ale i valčík v kombinaci s pořádnou party.

„Chtěly jsme s holkama udělat party pro sebe. Chyběl nám prostor, kde praskají společenské bubliny, kde si můžeme pořádně zatancovat a kde je místo pro kreativitu.“ Z této myšlenky se zrodil koncept plesu Sobje, za kterým stojí módní návrhářka Iva Burkertová. Ta se s námi podělila o background plesu i o dojmy ze života v portugalské vesnici u oceánu. 

Iva Burkertová.
Iva Burkertová. Zdroj: Ples Sobje


Pátý ročník plesu Sobje by MUMM se uskuteční už 1. března v budově Nové scény Národního divadla. Pokud jsi o Sobje ještě neslyšel*a, jedná se o jednu z nejžádanějších akcí na lokální půdě. Signifikantní je především díky spojování zajímavých osobností z několika kreativních sfér, speciálnímu dress codu a prostředí, ve kterém se odehrává.

Ples Sobje.
Ples Sobje. Zdroj: Ples Sobje

Creative time machine aneb vynes své „odds“

Po pěti letech se tak ples vrací zpět na místo svého prvního uskutečnění. To souvisí rovněž s heslem take me back, které se kromě lokace vztahuje také k dress codu s názvem creative time machine. Dress code hraje v celém konceptu plesu Sobje důležitou roli. Proto by každý z hostů měl při výběru outfitu takzvaně upustit uzdu své fantazii. 


Cílem letošního nostalgického pojetí je vrátit účastníky na jednu noc do období nebo momentu jejich vlastního života a vyzdvihnout některé z jejich „odds“. Inspirovat se můžeš samotnou zakladatelkou Ivou, pro niž jsou takovými momenty různá období života, která vynikala svou intenzitou a vášní. „Už to nebude takové jako dřív a toto je asi příležitost se do nějakého takového období vrátit,“ sdílí s námi. 

Ples Sobje.
Ples Sobje. Zdroj: Ples Sobje


Povinnou součástí dress codu je tradičně i maska, která může odrážet podivnost, metaforu, sebereflexi nebo vtip. A jaký look pro tento ročník Sobje zvolí návrhářka? 

Doporučeno
„Mám velká prsa a nikde nemůžu sehnat padnoucí prádlo.“ Tohle je seznam obchodů, kde mají i jiné velikosti než jen 75B „Mám velká prsa a nikde nemůžu sehnat padnoucí prádlo.“ Tohle je seznam obchodů, kde mají i jiné velikosti než jen 75B 29. dubna 2024 16:00

„Zatím nejsem úplně rozhodnutá, osciluji někde mezi svým tanečním hiphopovým obdobím, dojížděním na první rapové koncerty do Prahy a snowboarďáctvím a mezi krásnou dětskou naivitou a svými hrdiny, jako jsou Pipi Dlouhá punčocha nebo Vinnetou,“ popisuje.

Noc jako ze surrealistického filmu

Pro mnoho lidí může vybírání plesového looku představovat stresující záležitost, a proto nás zajímalo, jestli existuje outfit, který by mohl být v rámci dress codu považován za faux pas. Odpovědí byla nudná přežitá škraboška koupená v ptákovinách. 


Iva na to konto doplňuje: „Chceme vtip, invenci, nadsázku. Raději dorazte v kartonu než v krajkách,“ říká. Tyto atributy jsou také důvodem, proč se bály Sobje nesou v surrealistickém duchu. „Sama jsem jedno období propadla surrealistickým filmům, kde je vše postaveno na hlavu,“ zmiňuje návrhářka.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Ples Sobje (@plessobje)

Ples Sobje.
Ples Sobje. Zdroj: Ples Sobje

„Tato asociace je aplikována i na program, prostory, masky, jídlo i drinky, kdy všem zúčastněným dáváme možnost trochu převrátit jejich dosavadní způsob vyjadřování,“ uvádí pro Refresher.  

Díky tomu se tento rok můžeš těšit například na avantgardní gastronomii v podání party ze ZE MĚ Projekt nebo také na zážitek ze scénografie v režii Lunchmeat Studia. Na programu nechybí ani spousta hudebních hostů, jako je rapperka Hellwana, DJ trio Rudeboys Radio nebo DJ Kewu a mnoho dalších. 

Ples Sobje.
Ples Sobje. Zdroj: Ples Sobje

Portugalsko jako druhý domov 

Česko není v současnosti jediným teritoriem Ivy. Kromě Prahy funguje také v malé vesnici Zambujeira do Mar v Portugalsku. Právě zde pracuje na svém projektu @oddodivi, ve kterém se soustředí na ubytování, umělecké rezidence a zážitky. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Casa T (@oddodivi)


Vzhledem k tomu, že je Iva profesí také módní návrhářka, která stojí za značkou ODIVI, nás zajímalo, jestli se v něčem liší přístup k módě v portugalském prostředí v porovnání s tím českým. Na to reaguje slovy: „Rozdíl je to velký. V Portugalsku, v tomto prostředí, je móda až na posledním místě,“ popisuje.

Doporučeno
Top 15 triček s krátkým rukávem na jaro a léto. Trendy jsou minimalismus i výrazné grafiky Top 15 triček s krátkým rukávem na jaro a léto. Trendy jsou minimalismus i výrazné grafiky 23. dubna 2024 16:30

„Sama tam žiju v legínách, velké pánské košili a střídám k tomu dvě mikiny. Všude písek a sůl, západy slunce a rozcuchané vlasy. Dokáže to srovnat hodnotový žebříček,“ doplňuje. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Iva Odivi Burkertova (@messyhairlife)


A čím bychom se mohli u Portugalců inspirovat? „Nikam nespěchat, zvolnit a nasávat život. Zároveň by se oni od nás mohli naučit zrychlit, zabrat a trochu umět život i vysát,“ doplňuje na závěr. 

Domů
Sdílet
Diskuse