Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. února 2024 8:53
Čas čtení 3:52
refresher team

Tohle je nejlepší ovoce podle turistů. Pro perfektní jahody stačí Čechům jednou přejet hranice

Tohle je nejlepší ovoce podle turistů. Pro perfektní jahody stačí Čechům jednou přejet hranice
Zdroj: Unsplash / Monika Grabkowska
GASTRO GASTRONOMIE
Uložit Uložené

Ty nejlepší broskve, jahody nebo pomeranče na světě? Díky tomuhle žebříčku víme, kde je najdeš!

Ačkoliv máme spoustu exotického ovoce spojeného především s letními měsíci, člověk by neměl zapomínat konzumovat ovoce i ve zbytku roku. Obzvlášť v těchto dnech, kdy si počasí dělá z lidí maličko blázny a počet nakažených chřipkou roste, je důležité mít neustálý přísun vitamínů. 

Pokud bys ale přece jen potřeboval*a motivaci k tomu připravit si doma limonádu z čerstvých pomerančů, upéct si višňovou buchtu nebo si dát jen tak na svačinu pár šťavnatých jahod, server Taste Atlas teď připravil žebříček nejlépe ohodnoceného ovoce na světě, tak jak jej vybrali turisté.

Doporučeno
České bílé víno je podle turistů jedno z nejlepších v Evropě, vítěz nepřekvapí České bílé víno je podle turistů jedno z nejlepších v Evropě, vítěz nepřekvapí 23. února 2024 11:45

10. Jabuticaba (Brazílie)

Jabuticaba jsou tradiční brazilské bobule pocházející ze států Minas Gerais, Goiás a Sao Paolo. Bobule mají tmavě fialovou barvu, tlustou slupku a rostou na kmenech stromů. Je však dobré sníst je co nejdřív, po třech až čtyřech dnech od utržení totiž začínají kvasit. Stromu jabuticaba navíc trvá šest až osm let, než začne plodit, což je důvod, proč jsou tyto bobule tak ceněné.

Obsahují také antioxidanty, vápník, draslík, železo, fosfor a vitamíny C a E. Jejich chuť je kombinací sladké a kyselé. Lidé je obvykle jedí čerstvé, ale z bobulí se také často připravují želé, šťávy a džemy.

9. Bobule acai (Jižní Amerika)

Plody z rostliny acai jsou velmi vyhledávané pro své údajné léčivé účinky a výrobci je často řadí mezi „superpotraviny“. Mají tmavě fialovou barvu a připomínají velké borůvky.

V amazonské oblasti, kde jsou již po staletí základní potravinou, se plody acai konzumují roztlučené na kaši. Chuť se popisuje jako kombinace čokolády a lesních plodů. Vzhledem k tomu, že surové plody se musí zpracovat do 24 hodin po sklizni, si tyto bobule získaly celosvětovou oblibu teprve nedávno díky moderním technologiím a dopravě.

Bobule acai.
Bobule acai. Zdroj: Don Kaveen / Unsplash

8. Mandarinky chiou (Řecko)

Velikost a kvalitu plodů a jejich vysoký obsah cukru lze přičíst úžasnému počasí, velkému slunečnímu záření a vlastnostem půdy v Řecku. Tyto mandarinky mají jemnou, chutnou, lehce oranžovou dužinu s intenzivní vůní a poměrně drsnou blánou.

Doporučeno
Top 6 restaurací v Česku, odkud lidé nejvíce objednávají. Dáš si tam nejlepší burger, pizzu i indickou Top 6 restaurací v Česku, odkud lidé nejvíce objednávají. Dáš si tam nejlepší burger, pizzu i indickou 17. dubna 2024 15:00

Odrůda patří k nejvoňavějším na světě. I když jsou nezralé, díky vytrvalosti jejich vůně si je každý zamiluje na první kousnutí. Jejich vůně se úžasně šíří z citrusových hájů a ovane celý ostrov, i proto se Chiosu přezdívá „voňavý ostrov“.

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 3
Domů
Sdílet
Diskuse