Ty nejlepší broskve, jahody nebo pomeranče na světě? Díky tomuhle žebříčku víme, kde je najdeš!
Ačkoliv máme spoustu exotického ovoce spojeného především s letními měsíci, člověk by neměl zapomínat konzumovat ovoce i ve zbytku roku. Obzvlášť v těchto dnech, kdy si počasí dělá z lidí maličko blázny a počet nakažených chřipkou roste, je důležité mít neustálý přísun vitamínů.
Pokud bys ale přece jen potřeboval*a motivaci k tomu připravit si doma limonádu z čerstvých pomerančů, upéct si višňovou buchtu nebo si dát jen tak na svačinu pár šťavnatých jahod, server Taste Atlas teď připravil žebříček nejlépe ohodnoceného ovoce na světě, tak jak jej vybrali turisté.
10. Jabuticaba (Brazílie)
Jabuticaba jsou tradiční brazilské bobule pocházející ze států Minas Gerais, Goiás a Sao Paolo. Bobule mají tmavě fialovou barvu, tlustou slupku a rostou na kmenech stromů. Je však dobré sníst je co nejdřív, po třech až čtyřech dnech od utržení totiž začínají kvasit. Stromu jabuticaba navíc trvá šest až osm let, než začne plodit, což je důvod, proč jsou tyto bobule tak ceněné.
Obsahují také antioxidanty, vápník, draslík, železo, fosfor a vitamíny C a E. Jejich chuť je kombinací sladké a kyselé. Lidé je obvykle jedí čerstvé, ale z bobulí se také často připravují želé, šťávy a džemy.
9. Bobule acai (Jižní Amerika)
Plody z rostliny acai jsou velmi vyhledávané pro své údajné léčivé účinky a výrobci je často řadí mezi „superpotraviny“. Mají tmavě fialovou barvu a připomínají velké borůvky.
V amazonské oblasti, kde jsou již po staletí základní potravinou, se plody acai konzumují roztlučené na kaši. Chuť se popisuje jako kombinace čokolády a lesních plodů. Vzhledem k tomu, že surové plody se musí zpracovat do 24 hodin po sklizni, si tyto bobule získaly celosvětovou oblibu teprve nedávno díky moderním technologiím a dopravě.
8. Mandarinky chiou (Řecko)
Velikost a kvalitu plodů a jejich vysoký obsah cukru lze přičíst úžasnému počasí, velkému slunečnímu záření a vlastnostem půdy v Řecku. Tyto mandarinky mají jemnou, chutnou, lehce oranžovou dužinu s intenzivní vůní a poměrně drsnou blánou.
Odrůda patří k nejvoňavějším na světě. I když jsou nezralé, díky vytrvalosti jejich vůně si je každý zamiluje na první kousnutí. Jejich vůně se úžasně šíří z citrusových hájů a ovane celý ostrov, i proto se Chiosu přezdívá „voňavý ostrov“.