Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
7. dubna 2024 16:30
Čas čtení 0:37
Karolína Fejtová

Toto je nejstarší žijící muž na planetě, je mu 111 let. Co je podle něj klíčem k dlouhověkosti?

ZAHRANIČÍ GUINNESSOVA KNIHA REKORDŮ
Uložit Uložené

Angličan John Alfred Tinniswood se ve svých 111 letech a 224 dnech stal oficiálně nejstarším žijícím mužem na světě.

Guinnessova kniha rekordů to oznámila v pátek, dva dny poté, co zveřejnila informaci o úmrtí bývalého držitele titulu Juana Vicenteho Péreze, kterému bylo 114 let. Do 115. narozenin mu zbýval měsíc.

„Buď žijete dlouho, nebo krátce a s tím toho moc nenaděláte,“ řekl Tinniswood v rozhovoru, ve kterém mu byl předán certifikát Guinnessovy knihy rekordů. 

Tinniswood, který nekouří, zřídkakdy pije a každý pátek si dává rybu s hranolky, sice uvedl, že tajemstvím dlouhověkosti je prostě štěstí, ale zároveň doporučil střídmost v životě. „Když moc pijete nebo moc jíte nebo moc chodíte. Když děláte příliš mnoho čehokoli, nakonec budete trpět,“ sdělil.

Tinniswood se narodil 26. srpna 1912 v severozápadním anglickém městě Liverpool, prožil dvě světové války, pandemie velké chřipky a covid-19. Narodil se ve stejném roce, kdy se potopil Titanic. Pradědeček v současné době žije v pečovatelském domě v anglickém přímořském městě Southport.

Nejstarší žijící ženou na světě je 117letá Maria Branyas Morera a žije ve Španělsku.

Domů
Sdílet
Diskuse