Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
11. dubna 2024 18:38
Čas čtení 0:40
Anna-Marie Hanzlíková

Čečensko na příkaz Kadyrova zakázalo moc rychlou i pomalou hudbu. Chce ochránit tradice

Čečensko na příkaz Kadyrova zakázalo moc rychlou i pomalou hudbu. Chce ochránit tradice
Zdroj: TASR/AP
HUDBA HUDBA RUSKO
Uložit Uložené

Jediné povolené tempo je v rozsahu 80 až 116 tzv. beats per minute (zkráceně BPM, tedy úderů za minutu). Paradoxní je, že se do rozsahu nevejde ruská hymna ani třeba vojenská píseň Den vítězství.

Taylor Swift, Beyoncé ani Drakea si už v Čečensku nepustí, jak vtipně rozebírá Politico. Zbydou podle něj tak maximálně Rolničky nebo Baby Shark, které se do povoleného tempa vejdou. Většina hudby žánrů, jako je pop nebo techno, ale jen těžko.

S novým zákonem přišel čečenský ministr kultury Musa Dadayev, píše The Moscow Times. Tomu to měl podle prohlášení nařídit sám vůdce země Ramzan Kadyrov. Dadayevův úkol byl hudbu přizpůsobit čečenské mentalitě. „Půjčování hudební kultury od jiných národů je nepřípustné,“ uvedl. Západní hudba prý místní kulturu znečišťuje.

Čečensko

Čečensko je autonomní republika v Rusku, konkrétně na severním Kavkaze. Žije tam 1,27 milionu obyvatel, většina z nich vyznává islám. Země čelí i kritice za pronásledování LGBTQ+ lidí.

Místní umělci a umělkyně také mají do 1. června čas na předělání své hudby, pokud se do nařízeného tempa nevejde. Některá média, například Daily Mail, upozorňují, že do uvedeného tempa se ale nevejde třeba ruská hymna (se 76 BPM je moc pomalá) nebo vojenská píseň Den vítězství (se svými 126 BPM je zase naopak příliš rychlá).

Zpět
Sdílet
Diskuse