Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. května 2024 v 13:45
Čas čtení 0:31
Karolína Fejtová

VIDEO: Takto vypadá děsivý pád do černé díry. NASA přišla s fascinující vizualizací

VIDEO: Takto vypadá děsivý pád do černé díry. NASA přišla s fascinující vizualizací
Zdroj: NASA/volně k užití (ilustrační foto)
ČESKO NASA VESMÍR
Uložit Uložené

Americká vesmírná agentura NASA vytvořila simulaci, která ti ukáže, jak by vypadal pád do černé díry. Pojď se na to podívat.

„Lidé se na to často ptají a simulace těchto těžko představitelných procesů mi pomáhá propojit matematiku relativity se skutečnými důsledky v reálném vesmíru,“ řekl Jeremy Schnittman, astrofyzik z Goddardova střediska vesmírných letů NASA v Greenbeltu ve státě Maryland, který vizualizace vytvořil.

„Simuloval jsem tedy dva různé scénáře: jeden, kdy kamera – náhrada za odvážného astronauta – jen těsně mine horizont událostí a vystřelí zpět, a druhý, kdy hranici překročí a zpečetí svůj osud,“ dodal.

Vizualizace je vytvořena pomocí 360stupňového videa, které ti umožňuje se během cesty rozhlížet všude kolem sebe.

" width="560" height="314" allowfullscreen="allowfullscreen">

Video generoval superpočítač. Trvalo mu to pět dní, obyčejnému notebooku by to zabralo více než deset let. Projekt vytvořil asi 10 terabajtů dat, což odpovídá zhruba polovině odhadovaného textového obsahu knihovny amerického Kongresu. Černá díra na videu je 4,3milionkrát hmotnější než naše Slunce.

" width="560" height="314" allowfullscreen="allowfullscreen">

Domů
Sdílet
Diskuse