Jaká vůbec nejhorší jídla můžeš ve střední Evropě ochutnat?
Takovou otázku si položil globální server Taste Atlas a sestavil na základě recenzí žebříček těch vůbec nejhůře hodnocených jídel na evropském kontinentu. A my jako Češi můžeme být pyšní. V top desítce totiž máme hned dva zářezy. Jaká jídla jsou tedy v Evropě největší blivajz?
10. Beuschel
Beuschel v Taste Atlasu přisuzují Rakousku, pravda ale je, že za tradiční se považuje i v některých českých regionech. Česky mu říkáme pajšl a nejde o nic jiného než plíčky na smetaně. Rakouská varianta ale často obsahuje i jiné vnitřnosti, třeba srdce, jazyky nebo játra, která mají formu ragú.
9. Houbový kuba
Taste Atlas dojemně připomíná, že bez tohoto jídla si mnozí z nás nedovedou představit Vánoce. Přesto se tato tradiční houbová pochoutka probojovala ve středoevropské konkurenci na úctyhodné deváté místo.
8. Zungenwurst
Zungerwurst znamená doslova jazyková klobása. Jde o německou tlačenku, která se vyrábí z vepřové krve a nakládaného hovězího jazyka.
7. Beschuit met muisjes
Chvilku si odpočineme od masa a vnitřností. Sedmou příčku bere tahle tradiční sušenka z Nizozemska. Tahle cukrovinka se podává tradičně na oslavách před příchodem miminka, přičemž modro-bílé zdobení značí příchod chlapečka a růžovo-bílé holčičky. Barevná posypka se vyrábí z anýzových semínek obalených v cukru.
6. Rybí polévka
Hodnotícím v Taste Atlasu nechutnala ani naše další vánoční klasika. „V každé české domácnosti je rybí polévka často zdobena velkým množstvím čerstvé petrželky a doporučuje se podávat ji teplou,“ píší dokonce. Každopádně chápeme, že představa konzumování mlíčí nebo jiker, které se do tradiční verze rybí polívky přidávají, nemusí lákat každého.