Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. července 2024 v 17:40
Čas čtení 0:50
Ella Petrová

ŽEBŘÍČEK: Tohle je deset měst, ve kterých se dle průzkumu nejlépe žije

ZAJÍMAVOSTI CESTOVÁNÍ VÝLET DO ZAHRANIČÍ
Uložit Uložené

I letos byl zveřejněn seznam měst, ve kterých se dle mnoha kritérií nejlépe žije. Která mezi ně patří?

Organizace Economist Intelligence Unit seřadila 173 měst po celém světě podle řady významných faktorů, včetně zdravotní péče, kultury a životního prostředí, stability, infrastruktury a vzdělávání.

Doporučeno
Ben Cristovao otevřeně o své kariéře i o vztahu k ženám: Dělám ze sebe macha, ale v reálu takový nejsem Ben Cristovao otevřeně o své kariéře i o vztahu k ženám: Dělám ze sebe macha, ale v reálu takový nejsem 1. července 2024 v 13:00

Do top 3 se dostala evropská města, dále zabodovala i Austrálie či Kanada. Jak se jednotlivá města umístila?
 
Absolutním výhercem se již potřetí stala Vídeň. Získala „perfektní“ skóre hned ve čtyřech z pěti zmíněných kategorií. Pouze v oblasti kultury a životního prostředí získala menší ohodnocení z důvodu malého pořádání významných sportovních akcí. 
 

Vídeň
Zdroj: Unsplash/Jacek Dylag/volně k použití


Zatímco západní Evropa si vedla dobře a 30 měst dosáhlo průměrného skóre 92 ze 100, region zaznamenal celkový pokles skóre stability, který byl přisuzován rostoucím případům rušivých protestů a kriminalitě.

Doporučeno
Lidé si stěžují na cenu piva na Oktoberfestu. Letos bude stát víc než jídlo v restauraci Lidé si stěžují na cenu piva na Oktoberfestu. Letos bude stát víc než jídlo v restauraci 28. června 2024 v 18:20

Zajímavostí je, že Severní Amerika získala nejvyšší skóre ve vzdělávání, v Kanadě se pak ohodnocení za infrastrukturu oproti posledním rokům snížilo. Důvodem je akutní bytová krize. V Asii zaznamenal největší zlepšení skóre od loňského roku Hongkong, který se ze 61. místa vyšplhal na 50. díky zlepšení stability a zdravotní péče.

HongKong
Zdroj: Pixabay/nextvoyage/volně k užití


Mezitím izraelský Tel Aviv zažil jeden z největších poklesů, když se kvůli válce mezi Izraelem a Hamásem propadl o 20 míst na 112. místo.

Města, kde se nejlépe žije:

1. Vídeň, Rakousko
2. Kodaň, Dánsko
3. Curych, Švýcarsko
4. Melbourne, Austrálie
5. Ženeva, Švýcarsko + Calgary, Kanada (dělené místo)
7. Vancouver, Kanada + Sydney, Austrálie (dělené místo)
9. Auckland, Nový Zéland + Ósaka, Japonsko (dělené místo)
Domů
Sdílet
Diskuse