Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. srpna 2024 v 7:00
Čas čtení 6:20
Adriana Královičová

Michel dokumentuje odvrácenou stranu Dubaje. I tady jsou bezdomovci, přeplněné ubytovny a chudoba

Michel dokumentuje odvrácenou stranu Dubaje. I tady jsou bezdomovci, přeplněné ubytovny a chudoba
Zdroj: Youtube/Michel Almarri
ZAJÍMAVOSTI DUBAJ
Uložit Uložené

Chudoba, lidé bez domova, pofidérní čtvrti. I to je realita oblíbené dovolenkové destinace. Poznej youtubera, který s kamerou objevuje místa, jež bys v Dubaji nečekal*a.

Třiadvacetiletý Michel Almarri vyrůstal necelých 50 kilometrů od českých hranic – ve slovenských Piešťanech. Jeho otec je Arab a matka je Slovenka. „Vždycky jsem se cítil jako Slovák, ani nemluvím arabsky. Bližší mi je Evropa,“ říká nám. Po ukončení střední školy mu otec nabídl, že mu v Emirátech dohodí dobrý job v armádě.

Jelikož Michel během covidu moc nevěděl, co se životem, rozhodl se na příležitost kývnout. Dnes žije v Dubaji, pracuje v nákupním centru a do toho natáčí na Youtube videa, kde divákům ukazuje tak trochu odvrácenou stranu luxusní metropole. 

Pracovní tábory, přeplněné ubytovny, bezdomovci či pofidérní čtvrti? I to je realita Dubaje, o které ale v Evropě slyšel málokdo. Z Michelových videí jsme zjistili, že některá místa opravdu nahání strach. „Mám rád adrenalin, vyhledávám ho. Vždycky si dopředu v hlavě připravím co říct, kdyby se mě někdo zeptal, co v té čtvrti hledám,“ vysvětluje.

Jak to chodí v armádě Spojených arabských emirátů, kde v Dubaji Michel bydlí a kolik ho to stojí nebo jaké bizarní momenty zažil, se dočteš v rozhovoru.

dubaj, slováci v zahraničí
Zdroj: Michel Almarri/screenshot z YouTube videa

K tvým videím jsem se dostala naprostou náhodou, myslím, že mě nalákal název Bezdomovci v Dubaji. Překvapilo mě to, protože z Dubaje spíš vídáme content plný pozitiv.

I já jsem byl překvapený. Hlavně proto, že takové čtvrti najdeme velmi blízko těch luxusních, ne na opačné straně města. Dám si do Google Maps například „labour camps“ (pracovní tábory, pozn. red.) a vidím, že se nachází blízko hezké čtvrti, kde sám bydlím. Pak sednu do auta a jdu to natočit. Všude jezdím sám, ze začátku jsem točil s bratranci, ale ti se teď vrátili na Slovensko.

Pamatuji si video z ubytovny, kde v jednom pokoji spalo asi deset mužů. Ty ses tam vplížil a dokonce sis s nimi povídal. Jak ses tam dostal?

Ano, byl to adrenalin. Veřejnost tam vůbec nemá přístup. Dole je vrátný, přes kterého ale jsem prošel a naštěstí se mi nic nestalo. (smích) S muži jsem si promluvil, pozvali mě do pokoje a nabídli mi vodu. 

Doporučeno
Dubajská princezna se s manželem rozešla přes Instagram, odkazovala na praktiku talaq. Co to znamená v muslimské zemi? Dubajská princezna se s manželem rozešla přes Instagram, odkazovala na praktiku talaq. Co to znamená v muslimské zemi? 9. srpna 2024 v 11:00

Nějak se ze všeho umím vymotat. Vždycky si dopředu v hlavě připravím co říct, kdyby se mě někdo zeptal, co na místě hledám. Jsem vždycky připravený i na to špatné, na problémy, které můžou nastat, a tak mě potom už nic nepřekvapí. Vím, co všechno se může pokazit, ale jdu do toho i tak. Už mě takhle jednou i chytili. (smích)

Kde? A jak to dopadlo?

Teď natáčím na slovenský kanál, ale nejdřív jsem točil anglicky. Točil jsem o tom, jak se chci dostat na jednu stand-up show Kevina Harta, která se konala ve velké aréně. Začínal jsem s podobnými hloupostmi a vkrádačky. No, a dostal jsem se přímo do backstage, kde stála ochranka. Byli tam i záchranáři – a já. Sedl jsem si k záchranářům s tím, že si mě tam nejspíš nikdo nevšimne.

Byl jsem tam celou show, ale před koncem akce přišel nějaký další bodyguard. A zeptal se mě, co tam dělám. Tvrdil jsem, že jsem tam s otcem, kterého tam pozvali. Když se ptali dál, řekl jsem, že jsme každý přišli jiným vchodem a ztratili se sobě navzájem. Zahrál jsem to tak, že otec je někde v aréně a něco řeší a má vybitý telefon. (smích) Naštěstí show už končila, takže mě tam normálně nechali. (smích) Ještě jsem se dostal zadarmo i na koncert Eda Sheerana. (smích)

dubaj, slováci v zahraničí
Zdroj: Michel Almarri

Asi máš rád adrenalin. Bál ses někdy?

Ano, mám ho rád. Já jsem takové věci dělal i mimo YouTube, prostě mě to baví. Musím ale říct, že na některých místech byl velmi divný vibe. Jsem vděčný, že mám normální práci a můžu se pohybovat v normální společnosti. Protože v těch chudších a pofidérních čtvrtích je to opravdu divné, úplně jiný svět. Tam jsem se možná i trochu bál. Přes den jsem tam zvládl točit v pohodě, ale v noci? Nevím, jestli bych tam vydržel. 

Doporučeno
Z chudé servírky se stala miliardářkou: Mouna Ayoub neměla po rozvodu s arabským šejkem ani cent, ale šikovně zbohatla Z chudé servírky se stala miliardářkou: Mouna Ayoub neměla po rozvodu s arabským šejkem ani cent, ale šikovně zbohatla 26. července 2024 v 13:00

Narazil jsem však většinou na milé lidi, kteří ani neměli problém být na kameře. Mám pocit, že kdybych něco takového dělal na Slovensku, lidé by se nechtěli nechat točit a nebyli by tak otevření.

almarri
Zdroj: Youtube/Michel Almarri

Kde pracuješ?

Pracuji v nákupním centru Dubai Mall, dělám prodavače v Lululemonu, což je taková značka sportovního oblečení. Od neděle do čtvrtka jsem vždycky v práci a ve volném čase se věnuji videím. Pátek a sobota jsou mé volné dny, čili většinou chodím točit. Během toho, co chodím do práce, si videa upravuji a stříhám. Někdy jsem i bez spánku. (smích)

Proč a kdy jsi vlastně odešel ze Slovenska?

Vystudoval jsem hotelovou akademii v Piešťanech, která trvá pět let. V době, kdy jsme maturovali, přicházel covid a člověk najednou nevěděl, co dělat. Flákal jsem se s kamarády a začal jsem si točit videa na Tiktok. Tam jsem trochu zjistil, čemu bych se rád věnoval. Potom mi otec z Emirátů nabídl, že mi zařídí dobrý job v armádě, tak jsem na to kývl. Ale bylo to hodně narychlo – musel jsem odjet do tří dnů.

Jak ses dostal do Dubaje?

Můj táta je z Emirátů, ale není z Dubaje. Ta nejznámější města jsou Dubaj a Abú Dhabí, ale on pochází z Ras-al-Chaimá, což je třetí největší město, ale nikdo ho moc nezná. Je tam samozřejmě mnoho starousedlíků a silná tradiční kultura. Nejprve jsem bydlel tam, ale  vždy mě to táhlo do Dubaje. Měl jsem tam i bratrance. Začal jsem si hledat práci tam a přestěhoval se.

Přidej se do klubu REFRESHER+
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
31,25 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční - 17 %
1 500 Kč 1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
24,04 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Přidej se do klubu REFRESHER+

Co se dozvíš po odemčení?

  • Jak to ve vojenském táboře vypadá a co mu armáda dala.

  • Kde Michel bydlí a kolik ho stojí nájem. 

  • Kde pracuje. 

  • Za co utrácí nejvíc peněz.

Dočíst článek
Máš již předplatné?
Přihlásit se
Dočíst článek
Poslat sms
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 164308 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Odemknutí přes SMS
Tenhle článek
Poslat sms Jak to funguje?
Všechny články za měsíc
🤩 Pouze 36 Kč navíc
POSLAT SMS Jak to funguje?
Po odemčení získáš
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Např.: Pizza v Oggi ZDARMA , Burger v Roxore ZDARMA nebo Poukázka v hodnotě 800 korun na nákup v 4camping
Zobrazit všechny (9)
Domů
Sdílet
Diskuse