Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
dnes 9. října 2024 v 15:00
Čas čtení 4:31
Vincenc Novák

Praha zbořená. Podívej se na ikonické stavby, které už dnes v našem hlavním městě nenajdeš

Praha zbořená. Podívej se na ikonické stavby, které už dnes v našem hlavním městě nenajdeš
Zdroj: Koláž / Pixir.com
HISTORIE ARCHITEKTURA PRAHA
Uložit Uložené

Česká metropole prošla v posledních desetiletích velkými proměnami, které spočívaly především ve výstavbě nových budov, nebo dokonce celých čtvrtí. O mnoho staveb však Praha v nedávné minulosti také přišla.

Nejčastěji zmiňovaným důvodem k odstranění stojících budov je uvolnění prostoru pro novou výstavbu. To však neodpovídá statistikám, podle kterých má Praha jednu z nejnižších hustot zabydlení v Evropě. Čistě teoreticky by tedy měl být v Praze míst pro výstavbu dostatek. 

Můžeme se podívat i po jiných příčinách bourání slavných staveb. Pravdou je, že velká část budov, které z Prahy v posledních třiceti letech zmizely, pocházela ze socialistického období. Tyto budovy často s pádem režimu ztratily svůj původní účel, a tak se v očích investorů jevilo jako nejjednodušší řešení jejich zboření a nahrazení novou zástavbou.

Doporučeno
Jak to vypadá v netradičním domě Tomia Okamury? Prozradil to přímo architekt Jak to vypadá v netradičním domě Tomia Okamury? Prozradil to přímo architekt 3. dubna 2024 v 17:17

Je nutné dodat, že se zánikem těchto staveb naše společnost přichází o dědictví jedné dlouhé éry, která sice kvůli demolicím částečně mizí z našich ulic, v naší historii však navždy zůstává.

Hotel Praha

Jedním z mediálně nejznámějších případů zbořené pražské budovy je Hotel Praha, který až do roku 2014 stával ve vilové čtvrti Hanspaulka v Dejvicích. Vznikl mezi lety 1975-1981 a jeho účelem bylo poskytnout ubytování představitelům státu, Komunistické strany Československa a zahraničním návštěvám.
 
Ve své době se jednalo o jeden z nejluxusnějších hotelů komunistického Československa. Budova zabírala plochu o rozloze devíti tisíc metrů čtverečních a v jejích útrobách se nacházelo mimo jiné celkem 136 neobvykle velkých pokojů. Jedním z nich bylo i prezidentské apartmá, které hostům nabízelo panoramatický výhled na Pražský hrad. 

Po pádu komunistického režimu ikonický hotel několikrát změnil majitele. Nakonec se dostal do rukou skupiny PPF zesnulého podnikatele Petra Kellnera, která rozhodla o jeho zbourání. Na jeho místě měl původně vyrůst areál soukromého gymnázia Open Gate, později byl projekt změněn na venkovní galerii. 

Jak letos v létě informoval deník Blesk, i z plánované galerie nakonec sešlo, a celý areál je tak pro veřejnost nadále uzavřený. Podle mluvčího rodiny Kellnerových Tomáše Permana nemá vlastník s pozemkem žádné další plány. 

Hotel Praha Hotel Praha Hotel Praha Hotel Praha
Zobrazit galerii
(4)
Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 5
Domů
Sdílet
Diskuse