Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. ledna 2015 17:00
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Filmy, které neznáte #5 - Found footage aneb filmařina, co tě vtáhne do děje

FILMY A SERIÁLY FILM
Uložit Uložené

Záhada Blair Witch, Paranormal Activity nebo Rec jsou filmy, které jsi už viděl, nebo jsi o nich alespoň slyšel. Dnes si představíme několik žánrovek, které nejsou tolik známé, ale určitě stojí za tvoji pozornost.

V tomto seriálu se vám budeme snažit představit filmy starších dat, které buďto možná znáte, anebo jste o nich vůbec neslyšeli. Zkrátka filmy, co nejsou nutně nejčerstvější novinkou v kině, ale jednoznačně stojí za vaši pozornost. Budeme se snažit procházet kinematografie různých zemí a současně jít napříč žánry, abychom přinesli to nejvíc fresh ze staré školy i novějších, prozatím neznámých kousků. Filmy nevolíme podle počtu Cen Akademie a návštěvnosti v kině, ale podle toho, jak nás zaujaly a jaký mají kultovní status. Mělo by jít o jakési rychlé přiblížení filmu a výčet, proč by mohl zaujmout, nikoliv o recenze filmů samotných.

Found footage (nalezená stopáž) je asi ten nejakčnější přístup k natáčení, který nám filmový průmysl zatím naservíroval. Objevuje se až v 80. letech 20. století a velký boom zaznamenává především díky snímku Záhada Blair Witch. Velmi často se na začátku dozvídáme, kde a za jakých okolností byly pásky nalezeny a komu patřily. Celý film je pak složený ze záběrů ruční kamery, většinou sestříhaných a natočených více kamerami. Found footage filmy jsou většinou horory nebo thrillery, protože takové žánry se parádně nabízejí pro živější akci, než třeba romantická komedie. V novějších filmech s těmito prvky se používají nejen ruční "handy" kamery ale i bezpečnostní kamery, webkamery CCTV a podobně.

Filmy, které neznáte #5 - Found footage aneb filmařina, co tě vtáhne do děje

Poughkeepsie Tapes

2007

Největším strašákem pro vyklepané filmové diváky je snímek, který je vyděsí až do morku kostí a ještě k tomu při závěrečných titulcích proběhne nápis: Natočeno podle skutečných událostí. Tenhle film hraje na podobnou notu, jako dokument, který se snaží vypadat věrohodně. Punc pravosti mu dodávají záběry z ruční kamery. Sledujeme sériového vraha, který zaznamenává svoje činy už od první oběti. Je nutné se připravit na drsnější scény a nebát se toho. 

Sleduj pokud: Máš ve sklepě unesené ženy a nevíš, co s nimi. Máš rád vychytralé zločince, kteří si vychutnávají bezmocné ochránce zákona. Máš rád dokumenty a neodradí tě, že tenhle je kompletně fiktivní. Chceš vidět film, ve kterém nejde sympatizovat s hlavním hrdinou.


Filmy, které neznáte #5 - Found footage aneb filmařina, co tě vtáhne do děje

Noroi

2005

Japonská tvorba se vždy velmi lišila od té evropské a hollywoodské. Nejinak tomu je i u jednoho z jejich nejlepších found footage snímků, který je opravdovou perlou mezi méně známými filmy tohoto druhu. Sledujeme pátrání sympatického pana Kobayashiho, který hledá paranormální úkazy. Dokument točící se kolem pátrání, do něhož se zamíchá i tamější temná mytologie, má co nabídnout především v poslední půlhodince. Tak, jako u každého hororu, i zde bylo cílem vystrašit diváka a to se tvůrcům podařilo za pomoci velké spousty bizarních scén. No, posuď sám.

Sleduj pokud: Tě fascinují japonské povídačky a jejich mytologie. Jsi ready na mrazení v zádech. Tě neodradí vyšinutý blázen s kloboukem a oblečením vyrobeným z alobalu. Se nebojíš častých dialogů. Nemáš fobii z holubů.


Filmy, které neznáte #5 - Found footage aneb filmařina, co tě vtáhne do děje

Megan Is Missing

2011

14. ledna 2007, na den přesně měsíc před Valentýnem začaly události, které šokovaly celou Ameriku. 14letá Megan v ten den beze stopy zmizela a o tři týdny později byla unesena i její nejlepší kamarádka. Tohle se opravdu stalo. Film je sestavený z falešných domácích videí, záznamů z chatu a webkamery, které pocházejí z doby před únosem. Připrav se na pořádnou dávku emocí a znechucení nad zvrhlostí některých uživatelů sociálních sítí. Film, který v tobě zanechá špatný pocit ještě několik dní. 

Sleduj pokud: Nemáš rád online seznamky a chceš mít další důvody, proč na ně nelézt. Jsi dostatečně připravený na strávení necelé hodinky a půl s filmovým materiálem o čtrnáctileté puberťačce z Ameriky. Chceš vidět rekonstrukci vraždy ve filmu, který je vlastně také rekonstrukcí.


Filmy, které neznáte #5 - Found footage aneb filmařina, co tě vtáhne do děje

Zero Day

2003

Zase začněme datem. Tentokrát je to 20. dubna 1999. Den, kdy došlo k ozbrojenému útoku dvou studentů na střední školu v Columbine, kam oba docházeli. Zemřel jeden učitel a 24 studentů. Tenhle film ti ukáže, jak se tahle dvojice šílenců, která si říkala "army of two" na útok připravovala. Jak testovali zbraně, jaké spolu vedli rozhovory a vůbec, jaký život vedli. Navzájem se natáčí ruční kamerou, což probíhá až do vyvrcholení, kdy můžeš vidět masakr v Columbine zaznamenaný pomocí bezpečnostních kamer ve škole. Tyhle záběry vypadají tak realisticky, že jejich pravost by vám odkázal každý neznalý tohoto filmu.

Sleduj pokud: Se zajímáš o masakr v Columbine a chceš o tom vědět více. Chceš zapůsobit a zhlédnout film, který má jen kolem dvaceti hodnocení na ČSFD. Ovládáš dobře angličtinu, což je nutné vzhledem k absenci českých titulků.

Domů
Sdílet
Diskuse