Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. února 2016 11:53
Čas čtení 0:00
Samuel Majdek Richard Končol Matěj Toman

Jiný kraj, jiný mrav #3: Odpovědi na tu stejnou otázku hledáme napříč Českem i Slovenskem

REFRESHER
Uložit Uložené

Pět stejných otázek jsme položili náhodně vybraným lidem z různých měst v Česku a na Slovensku. Jak se lišily jejich odpovědi?

V předešlých dílech našeho seriálu „Jiný kraj, jiný mrav“ jsme sledovali, jak se lišily odpovědi na ty stejné otázky. Náš tým se opět vydal do ulic českých a slovenských měst. Konkrétně do Bratislavy, Brna, Piešťan a Košic. Úkol byl jednoduchý. Položili jsme náhodně vybraným respondentům stejných 5 otázek. Jak se s nimi popasovali a v čem se jejich odpovědi lišily, si můžeš přečíst níže. 

Dnes na naše otázky odpovídali:

Jiný kraj, jiný mrav #3: Odpovědi na tu stejnou otázku hledáme napříč Českem i Slovenskem

Otázka 1: Kdyby ses na jeden den stal primátorem města, ve kterém žiješ, co bys udělal/a jako první?

 

Zuzana (Bratislava): MHD zadarmo. Nech cestujúci ušetria a šoféri majú prázdnejšie cesty.

Matúš (Piešťany): Určite by som začal riešiť naše kúpele. Nejakým spôsobom a dohodou so samotnými kúpeľmi by som sa im snažil navrátiť ich bývalú veľkoleposť. Taktiež by som inicioval výstavbu aquaparku.

Ondřej (Brno): Kdybych se stal primátorem Brna, tak bych asi nejprve zakázal autům vjezd do centra a snažil bych se zlepšit stav a vzhled veřejného prostoru, protože to by měl být prostor pro lidi, kteří by se v něm měli cítit co nejlépe a podle mě si zaslouží větší pozornost. 

Soňa (Košice): Po dlhom premýšľaní by som asi dala každému deň voľna a potom šla nakupovať, haha. Ale nie, asi by som sa prešla po meste a rozdala všetko, čo by som mala v ten deň k dispozícii, na pomoc ľuďom, ktorí by to potrebovali. Asi ako Jánošík.

Otázka 2: Co se dá ve tvém městě dělat během týden po půlnoci?

 

Zuzana (Bratislava): Môžete navštíviť obmedzený počet podnikov v centre Bratislavy a zakotviť v Channels. Ak chcete zábavu z iného súdka, určite sa oplatí ísť raz za čas na mlyny.

Matúš (Piešťany): Pohybujem a v okruhu študentov, čiže môžem povedať, že každý je takmer celý týždeň doma, no ak sa jedná o piatok, väčšinou sa vyráža do mesta, či niekam na súkromnú párty. V Piešťanoch sa nachádza aj pár klubov, avšak tie nerobia párty pravidelne a nedá sa na nič stopercentne spoliehať.

Ondřej (Brno): Tak určitě zajít třeba do nějakého klubu. A kdo není fanda klubů, tak se dá i do nějaké hospody nebo čajovny. Podle mě je to celkem jedno, hlavně, když jste s tou správnou partou lidí, se kterou si to užijete.

Soňa (Košice): Poväčšine cez týždeň už po polnoci spím, ale myslím si, že by ste tu našli všeličo. Každý podľa vlastného gusta, veď je to druhé najväčšie mesto na Slovensku. Pre mňa by to bolo posedenie v nejakom slušnom podniku s dobrou hudbou a dobrou spoločnosťou.

Otázka 3: Pokud bys dostal nabídku, že můžeš zadarmo navštívit jedno místo v Evropě, které by to bylo a proč?

Zuzana (Bratislava):  Navštívila by som jednoznačne Amsterdam. Momentálne tam študuje moja najlepšia kamarátka a vraj sa tam dá legálne a kvalitne zabaviť.

Matúš (Piešťany): V mojom prípade je to určite Barcelona. Najmä preto, lebo som na jednej strane futbalista, čiže určite minimálne skrz futbalový stánok Nou Camp či samotný futbalový zápas FC Barcelony. Na druhej strane ide o krásne mesto, kde sa nachádza napríklad honosná Sagrada Familia. A tiež je tam príjemne teplúčko - ideálne miesto na letnú dovolenku.

Ondřej (Brno): Nejspíš bych jel na Island, protože je to takový evropský Nový Zéland a strašně mě fascinuje tamější krajina, proto bych ji chtěl vidět někdy naživo. A ještě kvůli polární záři, protože vidět polární záři je jeden z mých snů.

Soňa (Košice): Napadlo mi Miláno, ale to už som navštívila, takže ak by som mala šancu vidieť niečo nové, tak určite Paríž. Nie len preto, že je to mesto lásky, ale je to miesto, ktoré poskytne potešenie každému. Či už milovníkom pamiatok, moderného umenia a kultúry, alebo módy. A v neposlednom rade nemôžem zabudnúť ani na preslávený symbol Paríža, Eiffelovu vežu. A samozrejme ja ako večné dieťa by som určite navštívila parížsky Disneyland.

Otázka 4: Na jakou hudební událost, koncert nebo festival se letos chystáš?

Zuzana (Bratislava): S mojimi kamarátmi by som sa išla strašne vybaviť na nejaký festival. Finančne aj mobilne prístupná možnosť je Ultra Europe festival v Splite. Chorvátsko nie je ďaleko, každý z nás tam už pravdepodobne bol, čiže nám to nie je ani cudzie. More, slnko, skvelá hudba a veľa možností, ako sa kvalitne zabaviť.

Matúš (Piešťany): Nie som moc koncertový typ, no každý rok chodievam na jeden miestny hudobný festival v Trebaticiach, kde vystupujú rôzne slovenské kapely ako napríklad Desmod, Horkýže Slíže či Smola a Hrušky. V rovnaký čas sa však koná aj Grape, a preto ma čaká veľká dilema.

Ondřej (Brno): Tak letos se s chystáme s kamarády na Hip Hop Kemp, protože jsme ten loňský prošvihli a myslíme si, že se jedná o akci, na který bychom neměli chybět. Myslím, že pro všechny fandy hip hopu v Česku jsou to takový druhý Vánoce.

Soňa (Košice): Zaujímala som sa o koncert Rihanny - Anti World Tour, ktorý bude mať koncom júla v Prahe a po včerajšom vydaní jej albumu sa môj záujem len zvýšil, takže malý trip do stovežatej nikdy nezaškodí.

Otázka 5: Co je dle tebe štěstí?

 

Zuzana (Bratislava): Štastie sú pre mňa jednoznačne moji najbližší. Moja rodina, práca a ľudia, ktorých mám momentálne okolo seba.

Matúš (Piešťany): Za mňa osobne šťastie reprezentuje skupina ľudí, ktorých mám rád a sú pre mňa dôležití. Keď sa mi nedarí v osobnom živote, tak je tu pre mňa šport, a práve preto tiež patrí do mojej definície slova šťastie.

Ondřej (Brno): Podle mě je štěstí to, když máš někoho, kdo tě dělá šťastným. Tím myslím ty, co by ti chyběli, kdybys měl všechno ostatní, protože kdybys měl všechno, tak za první bys to neměl s kým sdílet a za druhé tě všechno časem omrzí, ale lidi ne a ti by si měli navzájem dělat životy šťastnější a radostnější.

Soňa (Košice): Dá sa to vôbec definovať? Pre mňa je šťastie všetko, čo ma robí usmievavou a spokojnou. Či je to kocka čokolády, strávený čas s mojimi najbližšími, spravená skúška alebo pocit, keď si po celom dni sadnem na gauč a zapnem si film bez reklám, haha. Ja som pozitívny človek, čo sa teší z každej jednej dobrej maličkosti ktorá sa mu stane, takže som v podstate šťastný človek.

Domů
Sdílet
Diskuse