Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. března 2016 13:56
Čas čtení 0:00
noyer

Jak dva bratři změnili svět. Wrightové sestrojili první letadlo díky prodeji kol

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Dva bratři, kteří nám umožnili objevovat svět.

Orville a Wilbur Wrightové vyrostli v Ohiu ve městě Dayton. Svůj zájem o létání objevili poté, co se učili o Ottovi Lilienthalovi, německém objeviteli kluzáku (bezmotorové letadlo). Na rozdíl od jiných vynálezců, Orville a Wilbur nechodili na vysokou školu, za to měli výborné technické dovednosti. V roce 1892 si otevřeli vlastní opravnu kol a později dokonce skládali a prodávali vlastní kola.

Orville Wright

Jak dva bratři změnili svět. Wrightové sestrojili první letadlo díky prodeji kol
Zdroj: britannica.com

Wilbur Wright

Jak dva bratři změnili svět. Wrightové sestrojili první letadlo díky prodeji kol
Zdroj: britannica.com

Peníze, které vydělali prodejem kol, jim umožnily realizovat sen o sestrojení letadla. Po přezkoumání objevů starších kolegů, se snažili vyrobit stroj, který by bylo možné řídit. Také potřebovali vhodné místo k testování jejich nových počinů. Našli ho v vesničce Kitty Hawk, v Jižní Karolíně. Místo bylo dokonale izolované od větru, písečné duny byly ideální na přistání. Jejich první kluzák testovali v roce 1900, ale s výsledkem nebyli spokojeni. Úspěšnější pokus se jim podařilo zrealizovat v roce 1901. Později toho roku vybudovali aerodynamický tunel, na kterém otestovali téměř 200 křídel různých tvarů. Časté experimenty se bratrům Wrightům vyplatily, protože v roce 1902 provedli v kluzácích stovky úspěšných letů. Kluzáky navíc obsahovaly i kormidlo, což vyřešilo jejich problémy s řízením. Vše bylo připraveno na sestrojení motorem poháněného letadla.

Charles Taylor

Jak dva bratři změnili svět. Wrightové sestrojili první letadlo díky prodeji kol
Zdroj: avstop.com

Spolu s asistentem Charlesem Taylorem vyrobili v Daytonu motor s obsahem 12 koní, který umístili do jejich nového letadla. Rozebrali ho a po kouskách převezli do Kitty Hawk, kde ho zase smontovali. 14. prosince 1903 uskutečnili první pokus o vzlétnutí, za kormidlem seděl Orville Wright. Motor letadla se během letu zastavil a letadlo se poškodilo. Tři dny bratrům trvalo, než jej opět zprovoznili. Ráno 17. prosince v 10:35 se pět lidí stalo svědky druhého pokusu o vzlet. Letadlo vzlétlo po jednokolejné trati a dokázalo přeletět 36 metrů a ve vzduchu se drželo 12 sekund. Toho dne bratři uskutečnili další tři lety. Posledního se ujal Wilbur a přeletěl 260 metrů a letěl 59 sekund.

V následujících letech pokračovali bratři v zdokonalování jejich strojů. V roce 1905 sestrojili letadlo, které letělo 39 minut a ve vzduchu zvládalo různé manévry. V roce 1908 proletěli až do Francie a uskutečnili tak první veřejný let. O rok později od nich koupila letadla americká armáda a bratři Wrightové si založili vlastní společnost na výrobu letadel.
 

Wilbur Wright zemřel v roce 1912 následkem horečky, Orville se dožil do roku 1948. Letadlo, které v roce 1903 zvládlo první úspěšný let, je dnes vystaveno v Národním muzeu letectví a kosmonautiky ve Washingtonu.

Domů
Sdílet
Diskuse