Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. září 2016 13:17
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Inženýr zhotovil větrné turbíny, které po jednom tajfunu vyrobí tolik energie, že Japonsku vystačí na 50 let

TECH JAPONSKO
Uložit Uložené

Tomu se říká využít potenciál přírody.

Když v roce 2011 zasáhlo a zničilo japonskou atomovou elektrárnu Fukušima obrovské tsunami, každý si začal klást otázku, zda má tento způsob získávání energie vůbec nějakou budoucnost. Samozřejmě, ohledně efektivity atomových elektráren mít pochybnosti určitě nemusíme, ale v rámci bezpečnosti životního prostředí to až tak jednoznačné rozhodně není. A proto dal šikovný japonský inženýr v práci výpověď, aby mohl začít pracovat na realizaci svého nápadu. Ten zahrnoval navržení a následné zhotovení vhodné zelené alternativy, kterou by ocenila nejen jeho země. Dnes je speciální větrná turbína realitou a z příchodu jednoho tajfunu dokáže ve větším počtu vyprodukovat takové množství energie, že celému Japonsku poslouží na dalších 50 let.

Atsushi Shimizu musel nejprve vymyslet způsob k zajištění, že tak obrovská přírodní síla konstrukci turbíny neroztrhá na malé kousky. Použití pevných materiálů a precizních spojů doplnil důkladně přizpůsobeným designem, který máme příležitost vidět na fotografii níže. V úvahu však musel brát i nepředvídatelné změny směru místních větrů, což běžným větrným turbínám chybí. Efektivita sice byla během zkušebního testování o pár procent nižší, ale tu na druhou stranu kompenzují nadstandardní konstrukční vlastnosti, díky kterým dokáže dílo inženýra spolehlivě fungovat i v pořádně nehostinných podmínkách. A to včetně tajfunu s rychlostí až kolem 150 kilometrů za hodinu.

Doporučeno
KVÍZ: Poznej, jestli jde o slavné anime, nebo o šílený vymyšlený příběh KVÍZ: Poznej, jestli jde o slavné anime, nebo o šílený vymyšlený příběh 29. listopadu 2023 18:00

Shimizu chce jednu speciální turbínu připevnit a aktivovat přímo na národním stadionu ještě před začátkem nadcházejících olympijských her (2020) v Tokiu. Existuje ale poměrně velká pravděpodobnost, že se tak stane výrazně dříve.

Inženýr zhotovil větrné turbíny, které po jednom tajfunu vyrobí tolik energie, že Japonsku vystačí na 50 let
Zdroj: s.aolcdn.com
Domů
Sdílet
Diskuse