Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. listopadu 2016 13:08
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Oficiálně nejlepší mrakodrap se nachází v Šanghaji. Druhá nejvyšší budova světa má až 127 pater

ZAJÍMAVOSTI ARCHITEKTURA ČÍNA
Uložit Uložené

Šanghaj se může pochlubit prestižním oceněním.

Společnost Emporis, lídr v oblasti technických informací na poli architektury, vyhlašuje každoročně cenu o nejlepší mrakodrap, tzv. Skyscrapers awards. Za rok 2015 byly ceny udělovány teprve nedávno, první místo si odnáší velkolepá a majestátní Shangai Tower, po Burj Khalifa druhá nejvyšší budova světa.

Druhá nejvyšší budova světa sa dominantně vyjímá nad ostatními stavbami

 

A photo posted by ClassicalPopUps (@saliwyn) on

Její výška však není jedinou kouzelnou věcí na této věži. Budova vysoká 632 metrů se skládá z až 127 pater, ale komisi zaujal zejména její design. Odborníci z americké firmy Gensler a architektka Jun Xia vytvořili návrh překrásného, na pohled otáčejícího se mrakodrapu, na kterém se pracovalo sedm let. Vyzvednutá však byla i funkčnost budovy - tuny oceli skrývají nejrychlejší výtahy na světě (74 kilometrů za hodinu) a nechybí restaurace v rekordní výšce nad zemí. Vzpomeňme ještě vyhlídkovou plošinu, bazén s výhledem a několik stovek kanceláří a z mrakodrapu postaveného v roce 2015 se stává jasný vítěz celé soutěže. Druhé místo patří ruské Moscow's Evolution Tower s podobným otáčivým architektonickým řešením.

 

A photo posted by Johan Granberg (@finnishswedeboy) on

Výhled z vrcholu opravdu stojí za to.

 

A photo posted by AT (@ali_tomoum_) on

Domů
Sdílet
Diskuse