Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. prosince 2016 20:25
Čas čtení 0:00
Marek R.

Mozart se letos může pochlubit nejvíce prodanými cédéčky. Porazil tak Drakea, Kanyeho nebo Beyoncé

HUDBA
Uložit Uložené

A stačilo mu jen pár týdnů.

Čas letí opravdu rychle, rok 2016 se blíží ke svému konci, a tak na řadu klasicky přicházejí různé žebříčky, rekapitulace či sumáře. Tentokrát se zaměříme na prodaná cédéčka v tomto kalendářním roce a jak jste si již v nadpisu mohli všimnout, aktuální světová jména hudební scény se musela poklonit před rakouským géniem.

Wolfgang Amadeus Mozart, klasicistní hudební skladatel, sice už není mezi námi více než 200 let (1756-1791), ale i v roce 2016 se mu podařilo připsat na konto obrovský úspěch. Mozartovo dílo nejlépe vystihuje povahu hudebního klasicismu. Vyznačuje se celkovou průzračností, melodickým bohatstvím, vyváženou instrumentací a formovou brilancí. Tato hudba je nenáročná na poslech, ale pro interprety představuje nemalý problém. Mozart si liboval v rychlých tempech a durových tóninách. Jeho hudba je živá, radostná, hravá, v pomalých větách příjemně meditativní, ale vždy srozumitelná.

I dnes se tak najdou lidé, kteří vyhledávají Mozartova díla. Jak je však možné, že je nejprodávanějším interpretem tohoto roku? No, odpověď je opravdu jednoduchá. Když si koupíte album, na kterém se nachází jen jedno CD, do statistiky prodejů přibude jen číslo 1. Pokud jde o dvojalbum, do statistiky prodaných CD přibude číslo 2, i když jste si tedy koupili jen jednu věc. Kolik těch CD se tedy nachází v Mozartově setu? 200. Stačilo tak, že jeho set si našel cestu k pár tisíc nadšencům, Mozart tak oficiálně prodal více než milion cédéček a porazil tak Drakeovy Views, Kanyeho Life of Pablo i Lemonade od Beyoncé.

 

Started from Salzburg now we're here

Domů
Sdílet
Diskuse