Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. ledna 2017 14:57
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Poctivý Čech našel obálku a v ní 150 tisíc korun. Peníze si ale nenechal a předal je policii, která obnos vrátila majiteli

ZAJÍMAVOSTI ČESKO
Uložit Uložené

Lidská poctivost ještě ani zdaleka nezmizela. Přesvědčil se o tom i muž z Česka, který dostal zpátky zdánlivě beznadějně ztracené peníze.

Nedlouho před koncem uplynulého roku předal poctivý nálezce do rukou policie naditou obálku, v níž se skrývalo celkem 146 tisíc korun. Finanční obnos svojí nepozorností ztratil v listopadu nejmenovaný řidič nákladního vozu ve východočeských Pardubicích, nejednalo se však o jeho vlastní prostředky, nýbrž o firemní peníze, které měl za úkol doručit. V přesvědčení, že bezmála 150tisícová hotovost je nenávratně ztracená a zároveň ze strachu z problémů se zaměstnavatelem, se muž rozhodl neprodleně vybrat totožnou částku ze svého soukromého bankovního účtu a zavézt ji na původní místo určení. Nakonec se však strážcům zákona podařilo muže nalézt a ztracenou obálku mu vrátili. O nešťastné příhodě se šťastným koncem informoval server iDNES.cz.

Ilustrační obrázek

Poctivý Čech našel obálku a v ní 150 tisíc korun. Peníze si ale nenechal a předal je policii, která obnos vrátila majiteli
Zdroj: www.publicdomainpictures.net

Proces pátrání po nešťastném řidiči náklaďáku se však neobešel bez menších komplikací. Policie začala nejprve hledat majitele prostřednictvím tradiční veřejné výzvy, záměrně však neuvedla, jaká přesná částka se v obálce nacházela, ani kde k jejímu nálezu došlo. Brzy tak do dveří stanice s nataženou rukou sebevědomě vkročila žena v důchodovém věku, která tvrdila, že obnos patří jí. „Suverénně řekla, že si jde pro ty peníze, jak psali v novinách, aby si je vyzvedla. Neměla ale ani ponětí, kolik peněz v obálce bylo, ani kdy a kde je ztratila,“ cituje web slova mluvčí pardubické policie Evy Maturové.

Doporučeno
REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard 26. března 2024 11:00

Policie se však vychytralou seniorkou obalamutit nenechala, a namísto toho vyšetřovatelé přistoupili k prověření, jaká vozidla se v okolí místa nálezu vyskytovala. Poté se spojili s řidiči těchto aut, mezi nimiž byl právě i onen listopadový nešťastník. Jelikož ale nečetl noviny a ani se o zmíněné výzvě nedozvěděl žádným jiným způsobem, neměl nejmenší tušení, že se jej policie již několik týdnů usilovně snaží najít. Muž následně podle mluvčí doložil potřebné dokumenty i výpis z účtu, díky čemuž si mohla policie ověřit, že nejde jen o dalšího podvodníka. Peníze tak nakonec skončily zpátky v rukou právoplatného majitele, který v nápravu své chyby již zřejmě ani nedoufal. Nic z toho by však nebylo možné, kdyby na samém počátku nebyla poctivost nálezce, který udělal dobrou věc a obnos si sobecky neponechal sám pro sebe.

Domů
Sdílet
Diskuse