Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. ledna 2017 15:50
Čas čtení 0:00
Martin M.

I tobě se zlomil nabíjecí kabel od iPhonu? Kuriózní příčina zřejmě překvapí i skalní fanoušky

TECH IPHONE
Uložit Uložené

Někdo se při designování kabelu trochu sekl.

Kabely naše nenáviděné. Zamotaná sluchátka či smyčky na prodlužovačce nemá nikdo v oblibě, ale nalomený nabíjecí kabel? Ten dokáže zabrnkat na nervy i zaníceným flegmatikům. Pokud však vlastníš zařízení s nakousnutým jablíčkem, možná se ptáš, kde se stala chyba, protože nalomené kabely od iPhonů nejsou ničím zvláštním, právě naopak. Zmíněná nepříjemnost se u produktů od kalifornského giganta stává velmi často a kabel přitom stačí používat jen několik týdnů či měsíců.
 
Podívejme se trochu blíže na design nabíječek, respektive kabelů, které používá každé zařízení od Applu. V první řadě nejde o žádný marketingový tah, kterým by Apple nutil zákazníků kupovat si náhradní kabely, byť i nepřímo či nechtěně tuto skutečnost v podstatě společnost docílila. Pokud vezmeš do ruky nabíječku od jakéhokoli jiného telefonu a notebooku, všimneš si, že kabel je většinou černý, na rozdíl od bílé varianty Applu. A teď ten podstatný fakt - v místě spojení s konektorem jsou jiné kabely tlustší díky gumovo-plastovým kroužkům (tvary se mohou lišit), respektive mnohem odolnější vůči ohýbání. Navíc, když se je pokusíš ohnout v jakémkoli úhlu, neprolomí se, ale místo toho se jemně zatočí v místě, kde se spojují ať už s adaptérem nebo smartphonem / notebookem. Tím se riziko zlomení kabelu rapidně snižuje dokonce i při častém ohýbání.

I tobě se zlomil nabíjecí kabel od iPhonu? Kuriózní příčina zřejmě překvapí i skalní fanoušky
Zdroj: AC3

Konkrétně jde o tuto část, která na kabelech od Apple chybí:

I tobě se zlomil nabíjecí kabel od iPhonu? Kuriózní příčina zřejmě překvapí i skalní fanoušky
Zdroj: bike2power


Apple je dokonce s tímto problémem seznámen dlouhá léta, ale politika giganta nepustí. Jako každá korporace, i Apple má mnoho divizí od prodeje, marketingu až po zákaznický servis, avšak ta, která má největší pravomoci, je právě divize Průmyslového designu. Ta se totiž věnuje celkovému vzhledu nejen našich oblíbených jablíčkových telefonů, ale i všech ostatních hraček a doplňků, které Apple produkuje. Nezáleží tedy na tom, co tvrdí inženýři a vývojáři, pokud to z úhlu pohledu designérské divize nevypadá dobře, tak to prostě neprojde. Darmo, že jde o velmi užitečnou věc, která by zabránila mnohým zklamáním a slzám po zlomených kabelech.

Zpevněný kabel seženeš celkem snadno.

I tobě se zlomil nabíjecí kabel od iPhonu? Kuriózní příčina zřejmě překvapí i skalní fanoušky
Zdroj: i-kinja

 Něco takového bys opravdu neměl dělat.

I tobě se zlomil nabíjecí kabel od iPhonu? Kuriózní příčina zřejmě překvapí i skalní fanoušky
Zdroj: Jumia

Teď už sice znáš původ svého neštěstí, ale co s tím můžeš dělat? Inu, politiku Apple zřejmě zákazníci nezmění, čili zůstává nám smířit se s minimalistickým kabelem bez výrazné odolnosti proti ohýbání nebo vyhodit pár drobných a objednat si zpevněný kabel, který se ti už jen tak snadno nezlomí. Nejlepší je však podobným nepříjemnostem předejít, takže pokud svůj jablíčkový smartphone nabíjíš, zkus se vyhnout ostrým úhlům, při nichž kabel doslova lámeš a ten má co dělat, aby vydržel vcelku. Týká se to zejména lightning konektoru, kde je riziko zlomení v případě častého ohýbání dost vysoké. Když někam cestuješ nebo využíváš smartphone tak intenzivně, že ti během dne jedno nabití nevydrží, dej pozor na to, jak kabel sroluješ a uložíš. Poslední variantou je posílit koncovky kabelu svévolně, ať už za použití pásky nebo pryžového materiálu. Pokud jsi už svůj kabel stihl zlomit, raději ho vyměň za nový. Lepicí páska není dostatečná odpověď a těch pár korun za nový kabel tě opravdu nezabije.

Domů
Sdílet
Diskuse