Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. března 2017 11:33
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Na zlomené srdce se dá i zemřít. Hormony mohou snadno zachvátit cévy a odstavit celé tělo od přísunu krve

Uložit Uložené

Zlomené srdce je reálnou hrozbou, nejde jen o nepříjemný pocit či hovorový výraz.

Většina z nás si už určitě prošla nepříjemným obdobím poté, co nám někdo, jak se říká, zlomil srdce. Není to však jen pocit či hovorový výraz, spousta zemí považuje zlomené srdce (broken heart) za zdravotní stav, příčinu onemocnění. A bohužel, má i své oběti, na zlomené srdce zemřela například i herečka Debbie Reynolds...

Na zlomené srdce se dá i zemřít. Hormony mohou snadno zachvátit cévy a odstavit celé tělo od přísunu krve
Zdroj: pixabay.com

Odborný název zlomeného srdce je syndrom Takotsubo aneb stresem zapříčiněná kardiomyopatie. Poprvé byl tento stav indentifikován v Japonsku a útočí bez předcházejících chorob srdce či jiných problémů. Právě naopak, přichází nečekaně a rychle. Celkový průběh, ztráta vědomí i smrt jsou velmi podobné obyčejnému infarktu, při něm se však cévy postupně ucpávají. U syndromu Takotsubo je to jinak. Neuvěřitelně zvýšený level stresu či prudký nával emocí, to vše má za následek vylučování adrenalinu a kortizolu, hormonů stresu. V mimořádně intenzivním emočním okamžiku se však může hormonů vyloučit tak velké množství, že ucpou a zúží samotné cévy. Výsledkem je nepravidelný tep, nesynchronizovaných oběh krve či v nejhorším (naštěstí však nepříliš běžném) případě i smrt.
 
Samozřejmě, všechno to souvisí i s mentálním zdravím a je jen málo tak dobrých příkladů na vysvětlení spojení mezi fyzickým a psychickým zdravím. Je to velmi intuitivní. Pokud zvládáš stres hůře, pláčeš téměř při každé příležitosti nebo jsi slabší osobnost, zlomené srdce na tebe bude mít mnohem větší vliv než na člověka, který celou fázi rozchodu zakončí propitou nocí v klubu. Takotsubo syndrom je však dán i genetickou cestou, vliv hormonů na tělo je totiž zakódovaný i v sekvencování DNA.

Na zlomené srdce se dá i zemřít. Hormony mohou snadno zachvátit cévy a odstavit celé tělo od přísunu krve
Zdroj: pixabay.com

Smrt z důvodu zlomeného srdce tak mohou zapříčinit nejen hormony, ale i mozek samotný. Pokud jsi právě po rozchodu nebo ti umřel někdo blízký a máš pocit, že se ti zhroutil celý svět, i u tebe se právě projevuje Takotsubo syndrom, i když šance že zemřeš nedosahuje moc velkých čísel. Rozhodně ti však bude lépe, pokud si na internetu najdeš nějakou z ověřených metod na uvolnění či menežování stresu. Na samotný syndrom bez přičinění dalších nemocí zemřelo jen minimum lidí, přesto je však dobré svou hladinu stresu umět ovládat.

Domů
Sdílet
Diskuse