Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. dubna 2017 13:40
Čas čtení 0:00
Ján A.

Inspirativní chlapeček bojuje pomocí triatlonu proti závažné hormonální chorobě

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Nikdy nevzdávej svůj boj se životem!

Ještě v roce 2015 lékaři diagnostikovali chlapci jménem Jake Vella těžký hormonální syndrom ROHHAD (Rapid-onset Obesity with Hypothalamic dysfunction, Hypoventilation and Autonomic Dysregulation). Jde o vzácnou chorobu, která manifestuje zejména v hormonálním, nervovém a dýchacím systému. V souboru příznaků tohoto onemocnění jsou například symptomy jako rapidní přibírání na váze bez ohledu na příjem živin, snížená frekvence činnosti plic, nadměrné pocení nebo vznik nádorů.
 
Jakeovi rodiče byli velmi zdrcení po vyjasnění závažné diagnózy jejich syna. Maruska a Josie museli přijmout velmi nepříznivý fakt o jeho nezastavitelném přibývání, později je zničila zpráva o nádorovém onemocnění na Jakeových zádech. V tomto okamžiku je však nesmírně překvapila mentalita velkého bojovníka v srdci a v mysli malého synka. Osmiletý chlapec ze Středomoří bravurně dodržuje přísnou dietu zdravým stravováním a nevynechá ani jeden sportovní trénink. A teď se podržte! Jake sportuje ve všech kategoriích triatlonu, jde o tyto tři disciplíny - plavání, cyklistika a běh. Rozhodl se vést nekonečný souboj proti osudové diagnóze. Chlapec sportováním snižuje nejen svou váhu, ale také zmenšuje jednotlivé zdravotní problémy a zejména prodlužuje svůj vlastní život. Ve sportovním kolektivu vrstevníků našel svou novou rodinu. Také inspiroval mnoho lidí ve svém okolí a pomohl jim se ztrátou jejich nadváhy.
 
Léčba ROHHAD je značně nedostatečná kvůli nízkému počtu pacientů trpících danou chorobou. Ve světě nenajdete mnoho podobných případů. Lékaři dokonce nedokážou ani předpovědět, kolik let chlapci ještě zbývá. Překvapil je však svým vytrvalým a poctivým přístupem k symptomatické terapii. Zatímco triatlon udržuje chlapce ve fyzické kondici, jeho psychickou stránku ničí posměšné komentáře a nenávistné pohledy neznámých kolemjdoucích. Ale Jake se nevzdává, sní svůj velký sen. Jednou by se chtěl dokonce zúčastnit olympijských her, získaná medaile by byla už jen jednou velkou tečkou za tímto pozoruhodným příběhem. Ve videu najdete fascinující a inspirativní příběh vytrvalého bojovníka. Kéž bychom si i my mohli říct, že tak vytrvale zápasíme s nelichotivým osudem.

Domů
Sdílet
Diskuse