Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. dubna 2017 12:58
Čas čtení 0:00
Ján A.

Býčí ejakulát do Zambie, kolečkové brusle na ledový ostrov a slivovice do Severní Koreje tvoří nejkurióznější český export

ZAJÍMAVOSTI ČESKO SEVERNÍ KOREA
Uložit Uložené

Česko se může pochlubit neobyčejnými surovinami vyváženými do ještě zajímavějších destinací.

Česká republika si v zahraničním vývozu nevede vůbec špatně, loni vyvezla za své hranice zboží v hodnotě více než 4 bilionů korun. Vedle klasických surovin exportovaných do zemí dlouhodobých partnerů však seznam vyvážených artiklů obsahuje i pořádně kuriózní překvapení, která putují do mimořádně exotických destinací.
 
Pověstný a netradiční žebříček vede vývoz českého býčího sperma do Afriky. Inseminační tekutina v hodnotě přes milion korun putovala do rozvojové Zambie. Důvod nákupu snad nemusíme ani komentovat. Další zajímavou krajinou, se kterou obchoduje Česko, je studený komplex ostrovů v Atlantském oceánu. Jižní Georgie a Jižní Sandwichovy ostrovy jsou vzdálené tisíce kilometrů od nejbližší pevniny, přesněji od pobřeží Argentiny. V tomto obzvláště nehostinném prostředí žije jen pár obyvatel. Přestože se v hlavním městě nachází například muzeum, neexistují v něm přizpůsobené silniční komunikace a chodníky. I přesto putovaly do této země desítky kolečkových bruslí. Velmi by nás zajímal důvod nákupu, očekávali bychom spíše výběr klasických ledních bruslí vhodných do mrazivého počasí, které panuje na těchto ostrovech. Jiným nevšedním artiklem, který směřoval na ostrovy, jsou zubní plomby. Nakoupený materiál na výplň zubů postačí krajině i několik let, protože přes 400 kilo zaplacené suroviny je určen velmi malému počtu obyvatel.

Býčí ejakulát do Zambie, kolečkové brusle na ledový ostrov a slivovice do Severní Koreje tvoří nejkurióznější český export
Zdroj: Groupon

Významné vedení Severní Koreje si velmi rádo pochutná na vydatných českých tekutinách. Denní hydrataci doplňují kvalitním pivem, vínem a dalším alkoholem. Oblíbenou položkou je samozřejmě slivovice. Za pár let se však situace může změnit, protože si začali vyrábět vlastní alkoholické nápoje, které mají beztak původ v Česku. V minulosti totiž nakoupili od nás pivovarnické vybavení a pravidelně odebírají i chmel. Posledním místem našeho krátkého cestování světem je Vatikán. Církevní stát si ještě v roce 2002 dal přivézt pancéřované skříně.

Býčí ejakulát do Zambie, kolečkové brusle na ledový ostrov a slivovice do Severní Koreje tvoří nejkurióznější český export
Zdroj: ALKOHOL.cz

Tyto 4 nejzajímavější produkty jsou na seznamu exportu pořádně vysoko minimálně v kolonce kuriozit. Nicméně jistě najdeme i další netradiční suroviny, které se vyvážejí do méně známých zemí. Znáte nějaké? Chcete-li se podívat na ostatní body tohoto seznamu, klikejte na tento odkaz.

Domů
Sdílet
Diskuse