Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. května 2017 19:40
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Daor, slovenská legenda světového graffiti, zkrášlil už tisíce vagónů. Z Japonska je vyhoštěn a teď ho čeká jeho první výstava (Rozhovor)

KULTURA
Uložit Uložené

Pokud jsi o Daorovi ještě náhodou neslyšel, je na čase to změnit.

Patří mezi vrchol světového i slovenského graffiti a díky svému nepřekonatelnému talentu už procestoval téměř celý svět. Bavíme se o writerovi Daorovi, členovi legendární skupiny s názvem Rascals. Ten se nebál odhalit něco ze svého profesionálního života u nás na webu, díky čemuž zde na tebe čeká plnohodnotný rozhovor s jedním z nejvýznamnějších slovenských tvůrců. Tak se na to pojďme vrhnout.

Daor, slovenská legenda světového graffiti, zkrášlil už tisíce vagónů. Z Japonska je vyhoštěn a teď ho čeká jeho první výstava (Rozhovor)

Jsi známý především díky výletům do zahraničí, kde za sebou necháváš viditelné vzkazy. Která země byla tvou první?

Ja som sa narodil ešte za Československa, tak neviem, či to môžem presne popísať, no prvým mestom bolo Brno, kde sme s rôznymi writerskými crews ako BHB alebo s raperom El Ninom maľovali na vlaky. Odvtedy som sa rozbehol a pochodili sme viacero obrovských miest po celom svete, kde sme si vyberali vlaky, no i metro.

Vedeš si nějaké statistiky?

Doteraz som zbombil 74 rôznych metro systémov po celom svete. Jedným z najdôležitejších bola pre mňa Bukurešť, kam sme vliezli v roku 2003, no išli sme aj do exotických miest. V štvrtom dieli mojej Show Must Go On sme natočili, ako sme boli sprejovať v Paname, v Strednej Amerike. A samozrejme, niektoré lokality mi jednoducho prirástli k srdcu... New York, Berlín či Praha sú presne to, čo k práci potrebujem, podobne ako napríklad Toronto či metrá v Rusku. Samozrejme, mení sa aj obtiažnosť podľa lokality, najväčšie problémy sme zažili v čínskom Wuxi, v Kazańi, v Sao Paole či v Bilbao. Niektoré sme proste nedokázali dokončiť.

Berlín

Daor, slovenská legenda světového graffiti, zkrášlil už tisíce vagónů. Z Japonska je vyhoštěn a teď ho čeká jeho první výstava (Rozhovor)

Které město tě nejvíce chytlo za srdce?

Hlavne, je veľa miest, kde sa rád vraciam. Aj keď v New Yorku takmer nikoho nepoznám, atmosféra je tam perfektná a rád by som sa tam vrátil a skúsil aj nejaký čas bývať. To isté platí aj pre Berlín či Budapešť. No napríklad v takej Moskve som spoznal mnoho ľudí, sme kamaráti a je z nimi vždy skvelá zábava.

Prozraď nám, jak ses vůbec ke graffiti dostal?

Všetko začalo v mojom hoode, keď som k nim začal s kamarátmi nejako inklinovať. Mal som to šťastie, že sa v mojom okolí už nejakí tí writeri nachádzali. Každý si to chcel vyskúšať a s úctou sme pozerali, ako to celé tvoria, prípadne sme sa ich niečo opatrne opýtali, aby sme ich náhodou nevyrušili. Myslím, že práve takýto rešpekt je to, čo mladým dnes chýba. Aby dnes získali popularitu robia divné veci, sabotáže a ostatným robia zle; sú nevychovaní, aby sa neskôr zviditeľnili na sociálnych sieťach, pritom by si mali upratať pred vlastným koberčekom.

Tbilisi

Daor, slovenská legenda světového graffiti, zkrášlil už tisíce vagónů. Z Japonska je vyhoštěn a teď ho čeká jeho první výstava (Rozhovor)

Dokážeš nám popsat, proč volíš zejména různé vozy vlaků a metra? Proč nejdeš někam na stěnu?

Uhm, každý si jednoducho niečo ide, všetci sme na hlavu. Zo začiatku bol fantastický pocit, keď si videl svoje meno jazdiť ponad alebo popod mesto. Keď niečo namaľuješ na múr, jednoducho to ostane tam. Tu existuje vždy šanca, že ideš z Popradu vlakom domov a dôjde pre teba ten, ktorý máš "označkovaný".

Plynou z toho však i nějaké důsledky, zmiňoval jsi, že tě někde zadrželi...

Nechcel som túto tému veľmi rozvádzať, ale dobre. V spolupráci s dvoma Austrálčanmi a jedným Maďarom sme maľovali viacero metier v Japonsku - Tokyo, Osaka, Fukuoka, Hiroshima, Kyoto, Kobe, Yokohama, pričom v niektorých mestách išlo dokonca o viacero akcií. Často sme o našich "vandalských činoch" videli aj články v novinách a raz sme vychytali aj hlavné správy. My sme sa tomu smiali, no netušili sme, čo sa bude diať. Dva dni pred tým, ako sme mali odletieť späť do Európy, nás v hoteli vyzdvihla tajná služba. Šiel som von, ostatní mali práve zvonku doniesť pivo, zavolal som si výťah a zrazu ku mne v civilnom obleku pristúpil Japonec a schmatol ma agresívne za ruku. Odsotil som ho preč, no v tom sa z kresiel postavili asi desiati ďalší a ukázali policajné preukazy. Vzali mňa a aj kamarátov, ktorí priamo prišli s pivami.
 

Pověz nám něco o tvorbě samotného graffiti.

Prvé, čo musíme brať do úvahy je, koľko máme času na samotný výtvor. Ak ide o strážené miesto, niekedy nemáme k dispozícii viac, než tristo sekúnd. Samozrejme, farby si musíme zháňať v daných krajinách, preto to niekedy aj tak vyzerá, no snažíme sa vždy najlepšie, ako len vieme. V Japonsku zohnať spreje nie je problém, vo Vietname musíš precestovať celú krajinu. Potom prichádza na rad inšpirácia, tou je mi všetko. Ak by som mal na jednu maľbu hodiny, namaľoval by som aj charaktery. Na druhú stranu, nehádžme všetkých do jedného vreca. Aj keď majú niektoré krajiny nulovú toleranciu, v ostatných si môžeš na ulici v pohode sprejovať.

Daor, slovenská legenda světového graffiti, zkrášlil už tisíce vagónů. Z Japonska je vyhoštěn a teď ho čeká jeho první výstava (Rozhovor)

Pokud tě Daor zaujal, čemuž rozhodně věříme, jeho tvorbu si budeš moci vychutnat na vlastní oči i jinak než na vlakovém nádraží. Ve Forbidden Spotu v Praze se uskuteční Daorova první výstava, kde můžeš získat například i foto s jeho podpisem, ale především uvidíš dosud nezveřejněné kousky. Akci můžeš sledovat na této události a nezapomeň, že všechno začíná už 26. května a trvá měsíc a tři dny, protože něco takového se rozhodně nevyplatí zmeškat.

Domů
Sdílet
Diskuse