Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. srpna 2017 11:10
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Kdysi tady komunisté věznili a týrali nevinné, nyní se zde mají připomínat hrůzy režimu. Bývalé vězení v Uherském Hradišti čeká proměna

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Místo s temnou minulostí se s největší pravděpodobností dočká nového využití. Z věznice v Uherském Hradišti má být muzeum totality.

Otevřela se na konci 19 století, během druhé světové války ji využívalo gestapo a nakonec ji převzali komunisté, kteří zde v 50. letech věznili, mučili a v řadě případů i popravovali nevinné oběti. Od roku 1960 však zeje prázdnotou. Bývalá věznice v Uherském Hradišti má za sebou vskutku ponurou minulost, jak se ale nyní zdá, areál by se mohl v dohledné době začít měnit na muzeum totality, kde se budou připomínat hrůzy minulého režimu. Jak píší Hospodářské Noviny, v současné době již pověřená firma vypracovává studii, která má posoudit, jak nejlépe by bylo možné celý unikátní areál využít. 

Bývalá věznice v Uherském Hradišti je považovaná za unikát zejména proto, že se jedná o nejvíce zachovalý areál svého druhu v České republice. Navzdory neúprosnému zubu času zde zůstaly v poměrně dobrém stavu například původní cely pro vězně, kaple, ale také venkovní prostor, kde se nacházelo popraviště. Dosud veškeré polistopadové snahy o rekonstrukci věznice ztroskotaly na nedostatku finanční prostředků. Aby tak mohla být rekonstrukce provedena, bude nutné, aby vláda po dokončení studie na přestavbu uvolnila potřebné prostředky. Uvítali byste proměnu věznice na muzeum totality? Dejte nám vědět níže v komentářích.

Kdysi tady komunisté věznili a týrali nevinné, nyní se zde mají připomínat hrůzy režimu. Bývalé vězení v Uherském Hradišti čeká proměna
Zdroj: wikimedia.org/Palickap
Domů
Sdílet
Diskuse