Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. srpna 2017 15:23
Čas čtení 0:00
Marek R.

Marco Asensio: Největší vycházející hvězda fotbalu, za kterou Barcelona odmítla zaplatit 4,5 milionu eur

SPORT
Uložit Uložené

Kovacic, Ceballos, Llorente, Vallejo, Asensio. Real Madrid čeká velká budoucnost.

Stačí pár sezón a vše se dokáže otočit o 180 stupňů. Ještě pár let dozadu jsme mohli vyzvedávat Barcelonu, jejich akademii, prostupy nebo systém hry, v La Lize nemohli najít konkurenci a fanoušci Realu Madrid nechápali, co se děje. No a dnes tu máme rok 2017, nejlepší klub historie vyhrál dvakrát za sebou Ligu mistrů a vše nasvědčuje tomu, že se ani zdaleka nechystá přestat.

Vedení Barcelony jakoby přestalo důvěřovat vlastní akademii, prostupy komentovat ani netřeba (Paulinho), záloha absolutně nefunguje a tým vůbec, ale vůbec není připraven na časy po Messim. Na druhé straně Real Madrid, známý předraženými nákupy, najednou nakupuje s rozumem a budoucnost má jistou. Kovacic, Ceballos, Llorente či Vallejo mají před sebou velkou budoucnost, máme tu ještě stále poměrně mladého Isca, na kterého je radost se dívat, no a ještě jednoho mladíka, který své vrstevníky převyšuje a snad se už ani nemusíme bavit o tom, zda je větší talent Ousmane Dembele, nebo Mbappe, protože odpověď zní – ani jeden. Největším talentem světového fotbalu je jednoznačně Marco Asensio, 21letý hráč, který má za sebou zajímavý rok. Fun fact pro fanoušky Barcelony – Isco, Ceballos i Asensio byli obrovskými fanoušky Messiho.

A uvědomuje si to i samotný trenér Zinedine Zidane, dle nějž jsme svědky nejlepší levačky od dob Messiho. Marco se narodil na Mallorce, otec byl Španěl, zatímco máma z Holandska a rodiče už před narozením věděli, co chtějí, aby z jejich syna vyrostlo. Jméno Marco je totiž nenapadlo jen tak, dostal ho po fotbalové hvězdě země, odkud pochází jeho matka. Už je vám tedy jasné, že tím někým není nikdo jiný než legendární Marco van Basten.

Když byl prezident Realu Madrid Florentino Perez u představování Asensia jako posily klubu, vyprávěl mu příběh o setkání s jeho matkou. „S tvými rodiči jsem se setkal na Mallorce před dvanácti lety a tehdy mi tvoje máma řekla: Prezidente, toto je můj syn Marco a jednoho dne bude hrát za Real Madrid.“ Bohužel jeho milovaná matka zemřela na rakovinu, když měl Marco 15 let, a pokud jste zaregistrovali jeho gólové oslavy, tak už víte, komu jsou věnovány.

I přesto se však často říká, že vždy byl fanouškem Barcelony. To, že ho mohl katalánský klub podepsat před jeho konkurentem, je holý fakt, ale jak víte, vedení Barcelony si jde svoje a i proto je Marco tam, kde je. A jak se ukázalo, udělal dobře. O přestupu do Barcelony se mluvilo v létě 2014, ale Barcelona nebyla ochotna zaplatit astronomických 4,5 milionu eur, a když o tři měsíce změnili svůj názor, už bylo pozdě. Real Madrid tehdy totiž neváhal ani vteřinu a vyplatilo se. A máme tu druhý fun fact pro fanoušky Barcelony – vedení namísto Asensia koupilo Douglase.

Jeho agent se také vyjádřil k informacím, že Marco byl vždy fanouškem Barcelony. Ty však vyvrátil a řekl, že vyrůstal na Zidanovi, který byl jeho idolem. Jeho tweety však naznačují opak, v nich například říkal, že neexistuje tým jako Barcelona a hráč jako Messi, oslavoval jejich tituly a podobně. Tak či onak, je to všechno minulost a Marco je hráčem Realu Madrid, kde mu to jde výborně.

To, že se Madridskému klubu koupě vyplatila, ukazoval Marco i na mezinárodní úrovni. Španělské reprezentaci do 19 let pomohl vyhrát mistrovství Evropy v roce 2015 a byl vyhlášen nejlepším hráčem turnaje, když v osmi zápasech pětkrát skóroval. Okamžitě zaujal i tehdejšího trenéra „Áčka“ del Bosqueho, podle kterého byl Asensio největším španělským talentem. Dokonce zvažoval i jeho zařazení ho do závěrečné sestavy pro Euro 2016, nakonec se tak ale nestalo. Nemusí se obávat, že by si v budoucnu na těchto turnajích nezahrál, jelikož bude tahounem repre.

Když se vrátil do prvního týmu Realu Madrid z hostování, logicky se nedostal do základní sestavy, protože ta je nesmírně nabitá, přesto vždy, když se dostal na trávník, ukázal, co v něm je a neustále postupoval. A dokonce je prvním hráčem historie, který skóroval během svého debutu v pěti různých soutěžích. A nejlepší na tom je, že mnoho jeho gólů je jako z výstavní skříně.

 

Předvedl se i v Lize mistrů, a to už v zápase proti Bayernu Mnichov, po němž představitel bavorského klubu Michael Reschke zavtipkoval, že si Jose Angel Sanchez zaslouží před stadionem sochu za to, že přivedl Asensia za směšné peníze. A naposledy jsme si mohli vychutnat jeho show v dvojzápasu Španělského superpoháru. V prvním zápase se dostal na hřiště jen z pozice náhradníka, ale i tak dokázal skórovat, v zápase druhém už začal v základní sestavě a otevřel skóre zápasu už klasicky neskutečnou střelou svojí levačkou.

Fanoušci Realu Madrid tak pravděpodobně zažívají orgasmus při pohledu na jejich sestavu a vše nasvědčuje tomu, že klubu patří nejen přítomnost, ale bude mu patřit i budoucnost. A v čele bude stát právě Marco.

 

Domů
Sdílet
Diskuse