Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. srpna 2017 16:54
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Čeští vědci vytvořili hormon, který dokáže vyléčit obezitu. Jejich výsledky už zaujaly světové farmaceutické firmy

ZAJÍMAVOSTI ČESKO VĚDA
Uložit Uložené

Vědcům z Česka se povedl další skvělý objev, který může pomoct obézním lidem.

Čeští vědci z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR vytvořili speciální umělý hormon, který by mohl zásadně pomoct při léčbě obezity

Hormon, který může za hubnutí, se nazývá peptid. V lidském těle má na starost regulaci příjmu potravy – např. snižuje pocit hladu. Nevýhodu má tu, že se velice rychle rozkládá, což by měl nový vynález řešit. U lidí, stejně jako u myší, vzniká v mozku a právě z toho důvodu vědci testovali tento hormon na těchto drobných hlodavcích, kde se setkali se skvělými výsledky. Hormon se bude moci do těla vpravit i mimo mozek.

Čeští vědci vytvořili hormon, který dokáže vyléčit obezitu. Jejich výsledky už zaujaly světové farmaceutické firmy
Zdroj: Bigplankton/Wikimedia Commons

Máme tady myši, které jsou geneticky obézní a vyvíjejí také diabetes. K nim máme i štíhlé pro kontrolu. Našimi látkami ovlivňujeme obézní myši, ty myši zhubnou, vyléčí se diabetes a potom vypadají podobně jako ty štíhlé,“ říká výzkumnice Lenka Maletínská z Ústavu organické chemie a biochemie o jejich velkém úspěchu.

Že nejde o jen tak ledajaký výzkum, potvrzuje i fakt, že se o něj začaly zajímat farmaceutické firmy a s jednou prestižní z nich se dokonce vědcům už podařilo podepsat kontrakt. Farmaceutická společnost chce investovat desítky milionů euro do dalšího výzkumu, aby se lék dal v budoucnu použít i u lidí. Komerční úspěch tohoto léku by mohl vědcům zajistit obrovský zisk, jenž se dá použít na další výzkumy.

Domů
Sdílet
Diskuse