Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. září 2017 15:33
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Bude nádherný, špičkově vybavený, ale i pořádně drahý. 5 důležitých věcí, které bys měl vědět o iPhone 8

TECH
Uložit Uložené

Den D je za rohem.

Kalifornské jablíčko má letos jedinečnou příležitost opět předvést, že to se smartphony pořád umí. Proto jsou od osmičky tak obrovská očekávání.

iPhone oslavuje desáté výročí a design neprošel zásadní změnou už tři generace. Zda to bude slabé, nebo nad naše očekávání, momentálně nevíme. Víme jen tolik, že o všem rozhodne moment, který nastane 12. září

iPhone 8 (nebo iPhone X, říkej mu, jak jen chceš) má být jakýmsi dárkem pro loajální a také už docela netrpělivý fanklub jablíčkářů, kteří chtějí být konečně pyšní na pořádný náklad pokročilých inovací. Poslední roky jsme se dočkali pouze menších evolučních kroků – žádná revoluční řešení a ani žádné unikátní specialitky. Jednoduše nuda.

Proto má být tento rok jiný, něčím speciální. A tady je 5 nejpravděpodobnějších možností.

  1. Bude nádherný

    Bez jakýchkoliv pochyb. Dvorní designér Jonathan Ive si při navrhování modernějšího průmyslového designu osmičky dal více než záležet, což navíc už několikrát částečně potvrdily poslední úniky. Na dostupných náčrtech, montážních návodech, renderech i živých fotografiích z továren bylo totiž pokaždé vidět, že displej natáhli na téměř celou přední stranu očekávané mobilní novinky.



    Nic jiného jim však ani nezbývalo. Poměr mezi zobrazovacím panelem a přední plochou smartphonu je pro Apple alfou a omegou i proto, že konkurence postupuje světelnou rychlostí. Loni ho zametl čínský gigant Xiaomi s nadčasovým modelem Mi MIX a začátkem letoška Jižní Korea, jinými slovy i vlajkové lodě od Samsungu a LG.

    Jaký poměr iPhone 8 nabídne, je zatím také neznámé. Ale dá se s poměrně slušnou pravděpodobností předpokládat, že trumfne každý kousek od konkurence. Problémy by mu měl dělat akorát tak avizovaný Android smartphone Xiaomi Mi MIX 2.

    Co se týče samotné konstrukce, Apple zřejmě otočí směr ke klasice, čili ke kombinaci hliníkového rámečku a dvou kusů odolného skla. V úvahu ale připadá i keramika, která v takovém případě nabídne ještě lepší odolnost vůči fyzickému poškození povrchu.

  2. Bude výkonný

    Ano vím, věc, která by se dala očekávat, ale i tak zde existuje něco, co bude pro mnohé celkem pěkným překvapením. Nový chipset zřejmě dostane nového asistenta – umělou inteligenci.


    Podobně jako nedávno odhalený Kirin 970 z dílny Huawei, i nadcházející A11 od Applu odlehčí od drobných úkonů speciální procesor (takzvaný Apple Neural Engine) s kapacitami strojového učení. A to přímo v zařízení, čili offline, nikoli prostřednictvím vzdáleného cloudu. Díky tomu pak může zaměřit všechny své síly na důležitější úkony, aby tak poskytl porci pořádného výkonu, ať s ním děláme cokoli.

  3. Bude bezpečný

    Ověřování uživatele prostřednictvím snímání otisků prstů nově doplní i ověřování snímáním obličeje.

    Nepůjde však o levné řešení, s jakým přišel Samsung, ale něco, co funguje za pomoci laseru. Ten by měl být umístěn na přední straně, aby se tak náhodou nestalo, že nový způsob zajištění někdo oklame s obyčejnou fotografií. Spolu s přední kamerou poslouží pro přesné mapování hloubky, ale i k zlepšení automatického zaostřování (hezčí selfie záběry) nebo rozšíření naší reality, která je od iPhonu 8 také očekávaná.

  4. Bude bezdrátový

    Ačkoli to bylo očekávané už od předchůdce, osmička snad nezklame. Bezdrátové nabíjení dnes představuje běžnou součást výbavy high-end smartphonů s Androidem, proto se Apple bezpochyby snažil i v této stále důležitější oblasti výbavy.

    Lze tedy předpokládat, že iPhone 8 nabídne nejen podporu pro rychlé, ale také bezdrátové nabíječky v podobě obyčejné podložky. Pokud na ni smartphone položíme, automaticky začne probíhat doplňování šťávy. Žádné kabely, žádný konektor a ani žádný port.

  5. Bude drahý

    A nebude za tím stát jen obří, až 512GB úložiště. Novinka má vynikat ve více směrech, jako je například výrazně elegantnější a modernější konstrukční provedení okořeněné sklem či keramikou. Proto si za něj Apple nechá dobře zaplatit.

    Jak dobře? Za tu nejdražší verzi prý vysolíme 36 000 Kč. Zní to samozřejmě šíleně, pokud však uvážíme věci, které se zde zmiňovaly, tak se ani nemáme čemu divit. Půjde o ultimátní kousek s ultimátní hodnotou.

Domů
Sdílet
Diskuse