Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. října 2017 12:16
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Modelka s neoholenýma nohama se objevila v kampani pro adidas. Do několika hodin jí přišly zprávy vyhrožující vraždou či znásilněním

ZAJÍMAVOSTI FEMINISMUS
Uložit Uložené

Feministka Arvida Bystrom byla nazvána opicí a lidé ji pokřtili titulem "Nejodpornější žena na světě".

Jedna z novějších reklam adidas Originals zřejmě netrefila svůj vytyčený cíl. V několik sekund dlouhém klipu se totiž předvádí 26letá modelka ze Švédska a řadu lidí pohoršil její vzhled. Arvida Bystrom totiž ve videu neměla oholené své nohy, což spustilo neudržitelnou lavinu komentářů. Později se však lidé dozvěděli, že se Arvida identifikuje jako takzvané cis pohlaví, což si zřejmě lidé slepě a bez vyhledávání informací spojili s nenáviděnými pojmy jako transgender. Pojem cis přitom označuje osobu, která je v současnosti stejným pohlavím, jakým se narodila. Slovo je však málo známé a používá se jen nevelkými skupinami lidí, především na sociálních sítích jako tumblr. Známé je zejména na fórech nebo vychází z úst lidí, kterým není téma několika pohlaví lhostejná.

Její kampaň však některé lidi přímo dohnala k zuřivosti. Arvida se na svém Instagram vyjádřila, že i přesto, že je její tělo čisté, bílé a jediné, co může ostatním podle jejího názoru překážet, jsou chlupy na nohou, do jejího inboxu okamžitě dorazily desítky zpráv od lidí, kteří jí vyhrožovali vraždou či znásilněním. Lidé ji dokonce začali nazývat opicí a nejvíce jim vadilo, že se podle jejich názoru Arvid nestará sama o sebe. "Toto je ta nejodpornější žena, jakou jsem kdy ve svém životě viděl," zaútočil zase jiný uživatel na fotku, kde lze vidět její zarostlé podpaží. Feministka Arvida si přitom získává negativní reakce pod většinou svých instagramových příspěvků propagujících feminismus, ale reklamní video překročilo všechny meze.

Domů
Sdílet
Diskuse