Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. listopadu 2017 8:02
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

Dočkáme se zfilmování Silmarillionu? Rezignace Christophera Tolkiena z vedení Tolkien Estate může znamenat spoustu změn

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Christopher Tolkien, syn J. R. R. Tolkiena a odpůrce Jacksonovy trilogie, odstoupil z vedení Tolkien Estate. Co se bude dít teď?

O tom, že Amazon plánuje natočit seriál z prostředí Pána Prstenů, jsme již psali. Tuto novinku mnozí z vás přijali s kladnou odezvou, ale stejné množství proti danému rozhodnutí protestovalo. Zdá se ale, že nepůjde o jediný projekt z bájné Středozemě. Až donedávna jsme nevěděli, co stojí za prodejem práv Amazonu. Ty z vás, kteří jste slyšeli o Christopherovi Tolkienovi, určitě nepřekvapí informace, že k připravovanému seriálu se Amazon dostal jen díky jeho rezignaci z vedení Tolkien Estate. Syn J. R. R. Tolkiena byl vždy známý tím, že opovrhoval Jacksonovou trilogií a o prodeji dalších práv na zfilmování slyšel jen velmi nerad. Po jeho odchodu však došlo k náhlé změně. Tedy, ne k tak náhlé. Podle určitých zdrojů měl Tolkien z vedení společnosti odstoupit už koncem léta, a proto celé rozhodnutí o prodeji práv Amazonu šlo už mimo něj.

Půjde však o změnu k lepšímu, nebo změnu negativní? Tolkienova Středozem je prvotřídní a ověřenou značkou, takže v blízké době můžeme očekávat velký konkurenční boj (i když, ten boj už probíhá). Ve společnosti stále najdete Tolkienovy potomky jako například jeho dceru Priscillou, ale také i jeho vnoučata. Proto věříme (či doufáme?), že práva na zfilmování neprodají komukoli, ale zároveň jsme si jisti, že na něčí nabídku určitě kývnou. Otázkou už jen zbývá komu konkrétní práva prodají a kdy je prodají. Asi nejpalčivějším tématem, která se týká Tolkienova světa, je jeho legendární Silmarillion. Za tímto proslulým dílem žánru fantasy odjakživa stáli skalní fanoušci, kteří Silmarillion považovali za nesfilmovatelnou záležitost.


Dočkáme se zfilmování Silmarillionu? Rezignace Christophera Tolkiena z vedení Tolkien Estate může znamenat spoustu změn
Zdroj: New Line Cinema

A věru, nikdo se jim ani nemůže příliš divit. Silmarillion se skládá z množství krásných příběhů, obrovského kvanta postav, rodokmenů, názvů pevností a jednoduše - je jakousi fiktivní historií celé Středozemě. Silmarillion sám o sobě je příliš náročným na čtení, takže jeho zfilmování po právu spousta fanoušků považuje za nemožnou záležitost. Nicméně, v dobách, v nichž nám tvůrci přinesli seriálové hity, jakými jsou Vikingové či Game of Thrones, by nebylo žádným překvapením, kdyby se ze Silmarillionu pokusilo určité studio s velkým rozpočtem natočit seriál.

Samozřejmě, nároky diváků by byly neuvěřitelné a příprava tohoto veledíla mimořádně, ale mimořádně náročná. Ale nestálo by to za pokus? Co kdyby se dokázalo úspěchem navázat na epického Pána Prstenů, kterého všichni tak zbožňují? Mimochodem, Silmarillion není první ani poslední knižní předlohou, která byla označena za nezfilmovatelnou... a podívejme se, přeci jen se z nejistého projektu může stát velký úspěch. Navíc, přinejhorším, kdyby se přeci jen daný projekt nevydařil, stále tu máme trilogii Pána Prstenů, stále tu máme Tolkienovy knihy. Ty nám už nikdo nevezme.

Dočkáme se zfilmování Silmarillionu? Rezignace Christophera Tolkiena z vedení Tolkien Estate může znamenat spoustu změn
Zdroj: New Line Cinema

Lépe bychom si však dokázali představit zfilmování například takových Húrinových dětí. Prokletí Turína Turambara a jeho boj proti nezvratnému osudu si do dnešního dne zamilovala spousta čtenářů. Nejde o příběh, který by byl svou propracovaností tak složitý jako Silmarillion a zároveň se v dobrém slova smyslu odlišuje i od pohádkovějšího Hobita a dobrodružného Pána Prstenů. Húrinovy děti jsou příběhem tragickým, temným, ale o to krásnějším. Prostřednictvím takto zfilmovaného děje bychom konečně mohli spatřit obávaného Morgotha, oproti kterému byl Sauron jen malým zloduchem či majestátního draka Glaurunga.

Danou knihu mimochodem ale Tolkien nikdy nedokončil. To se podařilo až jeho synovi Christopherovi, 34 let po otcově smrti. Silmarillion je různorodý, mnohovrstevný, komplikovaný a jeho zpracování by vyžadovalo snad i samotnou moc prstenu, zatímco Húrinovy děti jsou přímočařejší příběhem, který by v rukou šikovného režiséra mohl dopadnout velmi dobře. Samozřejmě, za předpokladu, že tvůrcům nepůjde (jen) o hromadný zisk, ale také o kvalitu a nebudou se snažit z jedné knihy natočit rovnou celou trilogii (jasným příkladem je Hobit). Za zmínku by snad stály i Nedokončené příběhy. Po pravdě, s nimi by se však dalo asi nejlépe navázat na Silmarillion a tím pádem vytvořit několik do detailu propracovaných sérií.


Dočkáme se zfilmování Silmarillionu? Rezignace Christophera Tolkiena z vedení Tolkien Estate může znamenat spoustu změn
Zdroj: New Line Cinema

Ideální pro nás i pro studia by byl snad kompromis, při kterém se vlk nažere a ovce zůstane celá. Pán Prstenů se dal bezpochyby natočit příšerným způsobem a přitom se z něj stala kultovní trilogie. Stejně bychom mohli nahlížet i na svět Středozemě, který stojí před námi. Jistě, všechny jmenované i nejmenované projekty mohou dopadnout fiaskem, ale když se to už jednou (či rovnou třikrát) podařilo Jacksonovi, máme naději, že cesta k vytvoření nezapomenutelného fantasy tu vždy byla, je i bude, jen je třeba ji najít. A jak to vidíte vy? Myslíte si, že už předání práv Amazonu bylo chybou a do Tolkienova světa by se jednoduše nemělo více zasahovat? Nebo byste si některé z jeho velkolepých příběhů dokázali na plátně velmi dobře představit?
Domů
Sdílet
Diskuse