Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. prosince 2017 18:18
Čas čtení 0:00
Oskar Almássy

Disney si upevňuje pozici jedné z největších mediálních společností světa. Co všechno koupí 21st Century Fox vlastně získá?

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Dnes jsme byli společně se zbytkem světa svědky obrovského obchodu mezi společnostmi Disney a 21st Century Fox. Co vše je předmětem dohody?

To, o čem se v zákulisí Hollywoodu mluvilo už několik poslední dní, se stalo konečně oficiálním. Jak jsme vás již v průběhu dne informovali, Společnost The Walt Disney Company dnes celému světu oznámila, že zakoupila většinu aktivit společnosti 21st Century Fox za neuvěřitelných 66,1 miliardy dolarů. Co všechno ale tato dohoda desetiletí obsahuje a co v Disney vlastně získají? Na to se nyní společně podíváme i díky obsáhlé tiskové zprávě, která byla zveřejněna společně se zprávou o definitivní dohodě mezi společnostmi.

The Walt Disney Company a Twenty-First Century Fox, Inc. uzavřeli definitivní dohodu, díky níž Disney získá 21st Century Fox, a to spolu s filmovými a televizními studiemi Twentieth Century Fox i s dalšími kabelovými a mezinárodními televizními podniky. Jejich přibližná hodnota se pohybuje na hranici 52,4 miliardy dolarů. Vycházíme-li z odhodlání Disney poskytovat tu nejkvalitnější zábavu, dovolí společnosti Disney získání těchto doplňkových majetků vytvářet ještě působivější obsah, vybudovat přímé vztahy se zákazníky z celého světa a doručit spotřebitelům mnohem přesvědčivější či zábavnější zážitek kdekoliv a v jakékoliv formě.

Disney si upevňuje pozici jedné z největších mediálních společností světa. Co všechno koupí 21st Century Fox vlastně získá?
Zdroj: 20th Century Fox

Kombinace Disney s uznávanými filmovými podniky společnosti 21st Century Fox jako 20th Century Fox, Fox Searchlight Pictures a Fox 2000 dozajista nabídne rozmanité a přesvědčivé příběhy. Výše zmíněné podniky jsou totiž domovem filmových světů jako například Avatar, X-Men či Fantastic Four, ale pod jejich hlavičkou vzniklo i mnoho jiných oceňovaných filmů. Vzpomeňme alespoň The Grand Budapest Hotel, Hidden Figures, Gone Girl, The Shape of Water nebo The Martian.

Zahanbit se však nenechají ani projekty televizní, za nimiž stojí Twentieth Century Fox Television, FX Productions a Fox21. Díky nim diváci dostávali další a další epizody seriálů The Americans, This Is Us, Modern Family, The Simpsons a mnoho jiných celosvětově populárních hitů z televizních obrazovek. V Disney kromě tohoto všeho získali i FX Networks, National Geographic, Fox Sports Regional Networks, Fox Networks Group International, Star Indie, Sky plc, Tata Sky, Endemol Shine Group či streamovací společnost Hulu.

K celému obchodu se samozřejmě vyjádřili i představitelé obou zúčastněných stran. Jako první byl v tiskové zprávě citovaný předseda a generální ředitel společnost The Walt Disney Company Bob Iger, který se navíc s Disney dohodl i na prodloužení pracovní smlouvy do konce roku 2021.

Disney si upevňuje pozici jedné z největších mediálních společností světa. Co všechno koupí 21st Century Fox vlastně získá?
Zdroj: 20th Century Fox

Zisk této hvězdné kolekce podniků od 21st Century Fox odráží rostoucí poptávku spotřebitelů po bohaté rozmanitosti zážitků, které jsou přesvědčivější, přístupnější a pohodlnější než kdykoliv předtím. Jsme poctěni a vděční za to, že nám Rupert Murdoch (vedoucí společnosti 21st Century Fox, pozn. red.) svěřil budoucnost podniků, které budoval celý svůj život. Stejně tak se již nesmírně těšíme na příležitost výrazně rozšířit naše portfolio oblíbených sérií a značek, které značně rozšíří i naše nabídky pro zákazníky. Tato dohoda také významně posílí náš mezinárodní dosah, což nám umožní nabídnout prvotřídní příběhy a inovativní distribuční platformy širší škále spotřebitelů, a to na klíčových trzích po celém světě.

Vyjádřil se i výše zmiňovaný Rupert Murdoch: „Jsme extrémně hrdí na to, co jsme dokázali vybudovat v rámci společnosti 21st Century Fox a pevně věřím, že tato kombinace s Disney bude pro akcionáře obrovským plusem. Společnost Disney totiž pokračuje v nastoleném tempu a všem ukazuje, jak vypadá vzrušující a dynamický průmysl. Jsem přesvědčen o tom, že kombinace Disney a Foxu bude pod vedením Boba Igera jednou z největších společností na světě. Jsme vděční, že Bob setrvá na své pozici a bude s tímto kombinovaným týmem odhodlaný uspět.

Disney si upevňuje pozici jedné z největších mediálních společností světa. Co všechno koupí 21st Century Fox vlastně získá?
Zdroj: 20th Century Fox

O slovo se však nakonec přihlásil ještě Orin C. Smith, vedoucí ředitel správní rady v Disney: „Při zvažování této strategické akvizice bylo pro správní radu důležité, aby Bob zůstal ve společnosti jako předseda a generální ředitel do roku 2021 a poskytl svou vizi a vůdcovství, které jsou potřebné k úspěšné dokončení a integraci tak obrovské a komplexní události. Sdílíme názor našich protějšků v 21st Century Fox a věříme, že prodloužení Bobova funkčního období je v nejlepším zájmu naší společnosti i našich akcionářů. Zároveň jsme si jisti, že jeho setrvání výrazně pomůže Disney k tomu, aby společnost dokázala pro tuto mimořádnou akvizici zajistit dlouhodobou hodnotu.

Příchod obsahu a možností společnosti 21st Century Fox společně s její širokou mezinárodní stopou, prvotřídními manažery a autory příběhů umožní Disney dále rozvíjet úsilí o poskytnutí poutavějšího zážitku. Co ale většinu filmové fanoušky zajímá asi nejvíce, je skutečnost, že dohoda společností umožňuje Disney spojit značky jako X-Men, Fantastic Four či Deadpool se světem MCU, což znamená příchod bohatšího a mnohem komplexnějšího filmového univerza komiksovek, plného propojených příběhů a oblíbených postav .

Ale nesmíme zapomínat ani obrovský svět Avatara, který s sebou také přináší možnosti rozšíření. A přestože si už návštěvníci zábavních parků patřících Disney mohli tento rok vychutnávat krásy Pandory, buďte si jisti, že společnost to po koupi Foxu roztočí mnohem více. O dalších filmových a seriálových značkách, kterými bude Disney disponovat, se už brzy rozepíšeme podrobněji v dalším článku.

Disney si upevňuje pozici jedné z největších mediálních společností světa. Co všechno koupí 21st Century Fox vlastně získá?
Zdroj: Marvel Studios

Nyní se však vraťme k dalším možnostem, které Disney na trhu získá. Mezinárodní dosah rozšíří i díky placené televizi Sky (21st Century Fox vlastní pouze 39 %, zbytek má ale v plánu získat před uzavřením obchodu s Disney), kterou využívá téměř 23 milionů domácností napříč Velkou Británií, Irskem, Německem, Austrálií či Itálií. Fox Networks International je zase rozšířeno ve více než 170 zemích světa a Star Indie má každý měsíc kolem 720 milionů diváků v Indii a v dalších více než 100 zemích. To už jsou opravdu pěkná čísla.

A jak je to tedy s tou koupí? Nuže, dohoda by se měla uskutečnit formou akcií, přičemž podle podmínek smlouvy obdrží akcionáři 21st Century Fox od Disney 0,2745 akcie za každou svoji akci. Tento výměnný poměr byl stanoven na základě 30denní průměrné ceny akcií společnosti Disney. Ta na sebe rovněž převezme dluh společnosti 21st Century Fox, který má hodnotu přibližně 13,7 miliardy dolarů. Bezprostředně před akvizicí 21st Century Fox ještě oddělí od samostatné firmy zpravodajské sítě a stanice Fox Broadcasting, Fox News Channel, Fox Business Network, FS1, FS2 a Big Ten Network. Ty jediné totiž nejsou součástí dohody, ale připadnou nově založené společnosti a jejím akcionářům.

Disney si upevňuje pozici jedné z největších mediálních společností světa. Co všechno koupí 21st Century Fox vlastně získá?
Zdroj: 20th Century Fox

Disney tímto obchodem upevní svou pozici jedné z největších mediálních společností na světě, přičemž se stane ještě větším konkurentem technologických firem v zábavním průmyslu. Pevně věříme, že vás tento článek obohatil o množství informací a vnesl trochu světla do celé situace kolem Disney a 21st Century Fox. Jste rádi, že vznikl tento megaobchod, nebo byste si spíše přáli, aby zůstaly společnosti oddělené? Určitě se s námi podělte o vaše dojmy v komentářích.

Domů
Sdílet
Diskuse