Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. ledna 2018 14:47
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Krysy, netvoři, okamžitě utopit. V Česku se narodilo novorozeně s kurdskými kořeny, na Facebooku se strhla lavina nenávistných komentářů

ZAJÍMAVOSTI ČESKO
Uložit Uložené

Otřesné komentáře se objevily u zprávy o narození dítěte s kurdskými kořeny.

V létě loňského roku se v Třinci narodil chlapec, který má rodiče matku Češku a otce tureckého Kurda. Ten se do české kotliny dostal v roce 2016, kdy utekl před perzekucí v Turecku. V Evropě v té době zrovna vrcholila uprchlická krize. Zatímco se rodina těšila ze zdraví a života malého Ibrahima, na největší xenofobní facebookové skupině WeAreAtHome (nyní přejmenována), čítající asi 80 tisíc lidí, se to hemžilo nenávistnými a xenofobními komentáři kvůli původu novopečeného otce. 

Internetovým diskutérům vadilo, že je otec Kurd, což je íránský národ z Blízkého východu. Na území Turecka jich žije asi pětina, jde o největší menšinu. Jako krysy!“, „Toto dítě je neštěstí.“, „Netvoři, strčte ho do Afriky!“ nebo „Okamžitě utopit!“ – ani komentáře tohoto typu nebyly výjimkou. Jiný uživatel zase poukazuje na to, že Ibrahim pochází z Moji, což je první gorilí mládě narozené v zajetí v České republice.

Krysy, netvoři, okamžitě utopit. V Česku se narodilo novorozeně s kurdskými kořeny, na Facebooku se strhla lavina nenávistných komentářů

Správci stránky totiž nasdíleli fotografii dítěte snědší pleti s gratulací a dovětkem, že by se k jednomu Ibrahimovi K. měli narodit tři Janové Novákové. V komentářích se pak rozhořela masivní nenávist, aniž by administrátoři jakkoli zasáhli. Případem se nyní zabývá třinecká policie. „Oznámení jsme přijali uprostřed listopadu, případ je ve stadiu prověřování. Policisté zahájili úkony trestního řízení,” řekla pro Aktualne.cz mluvčí moravskoslezské policie Karolína Bělunková.

Doporučeno
„Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty „Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty 19. dubna 2024 8:00

V případném shledání trestného činu, by pachatelům hrozily dva až tři roky za podněcování nenávisti vůči skupině osob, obecně se prý ale za internetovou nenávist trestá podmínkami či veřejně prospěšnými pracemi. „Nevěděla jsem, že lidé dokážou být tak krutí na nevinné dítě,“ řekla 24letá matka chlapečka, Lucie K., která se kvůli svým česko-vietnamským kořenům také již v Česku setkala s xenofobií a dodnes slýchá pokřikování, urážky, někteří lidé s nimi prý i odmítají vstoupit do výtahu.

Domů
Sdílet
Diskuse