Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. února 2018 14:17
Čas čtení 0:00
Pavlína Plecitá

Matějská pouť začíná už tuto sobotu. Na pražském Výstavišti nebudou chybět klasické atrakce, ale ani pouťové novinky

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Oblíbená zábavní akce slaví letos 423. narozeniny.

Matějská pouť patří tradičně k nejoblíbenějším pražským zábavním areálům, pravidelně probíhajícím téměř po celé jaro. Desítky větších či menších atrakcí přilákají každoročně více než půl milionu návštěvníků – od těch nejmenších až po ty, co si pouťe užívají i v pokročilejším věku. Holešovické výstaviště své brány na Matějskou pouť otevírá už tuto sobotu 24. února a nezavře je dokud se nepřiblížíme k 15. dubnu. 

Matějská pouť začíná už tuto sobotu. Na pražském Výstavišti nebudou chybět klasické atrakce, ale ani pouťové novinky
Zdroj: pixabay.com

Jste adrenalinový nadšenec a milujete výšky, rychlost a tuhnoucí krev v žilách? Nebo jste raději zastáncem poklidného trávení sobotního odpoledne s přáteli a dobrým jídlem? Pro každého se v pražských Holešovicích něco najde. Letos by se ve zdejším areálu mělo představit celkem 115 atrakcí z Česka i Holandska.

Z těch nejoblíbenějších nebude chybět volný pád z devadesáti metrů, centrifuga, horská dráha, obří vyhlídkové kolo, ale také nespočet střelnic, stánků, skákacích hradů nebo strašidelný zámek a dům smíchu.

Nově na Matějské pouti narazíte například na dům, který bude vzhůru nohama. A podle organizátorů by měl stát opravdu doslova vzhůru nohama – tedy na střeše. Nábytek bude připevňen ke stropu, aby celý koncept navozoval antigravitační atmosféru. Můžete si tak na vlastní kůži vyzkoušet, jak by třeba vypadala vaše domácnost v jiné galaxii.

Organizátoři mají rádi také na dobré skutky, proto ani letos nezapomínají na tělesně handicapované nebo sociálně znevýhodněné děti, kterým 19. března od 11 hodin dopoledne do 15 hodin odpoledne poskytnou všechny atrakce zdarma.

Matějská pouť začíná už tuto sobotu. Na pražském Výstavišti nebudou chybět klasické atrakce, ale ani pouťové novinky
Zdroj: pixabay.com

Tradice tohoto pražského zábavního parku sahá až hluboko do minulosti. Jeho první podoba se váže s poutí ke kostelu sv. Matěje, který bychom dnes hledali v Dejvicích. Zmínka z roku 1595 tuto událost popisuje. Letos tedy slavíme 423. výročí jejího konání. Téměř po celá další století se tradice svatomatějské pouti v Dejvicích dodržovala, původně ovšem přirozeně v náboženském kontextu. Až s uvolněním společenské atmosféry začala Matějská pouť nabírat také zábavní nádech a již za první republiky se jí účastnilo na čtvrt milionu návštěvníků, kteří si užili hezký čas na místních trzích.

Ve druhé polovině 20. století se pak dějiště pouti několikrát přesouvalo. Nejprve v šedesátých letech na Břevnov a na Letnou, kvůli výstavbě budov ČVUT. Dále například do Modřan. Na dnešním Výstavišti se Matějská pouť konala poprvé v roce 1963 a tato tradice je, jak známo, dodržována dodnes. Celkem se Matějská pouť konala v Holešovicích 55x. 

Ani letos nás organizátoři nepřekvapují změnou v otevírací době nebo ve vstupném. Pobavit se můžete přijít od úterý do pátku od 11:00 do 21:00. O víkendu, prázdninách a svátcích pak od 10:00 do 22:00. Víkendové vtupné činí 30,- korun, ve všední dny je vstup zadarmo, stejně tak jako pro děti, kteří ještě nedosáhly tělesné výšky 120 centimetrů. Nejdražší atrakce budou stát okolo 150,- korun, za jednu atrakci zaplatíte v průměru asi 100,- korun.

Domů
Sdílet
Diskuse