Přepnout do nočního režimu
Přepnout do denního režimu
Sobota 27. 2. 2021 svátek má Alexandr

hledej na refresheru

Chceš dostávat notifikace i na tomto zařízení?
Gastro
0
Antonín Havlík
8. březen 2018, 13:07

Steak z kmenových buněk? Umělé maso by mohlo být na trhu už do čtyř let

Konec zabíjení zvířat, maso se bude brzy nejspíš získávat úplně jinak. Z kmenových buněk.

Antonín Havlík
8. březen 2018, 13:07
Sdílet
Uložit Uložené
Sdílet Sdílet článek
Steak z kmenových buněk? Umělé maso by mohlo být na trhu už do čtyř let
Zdroj: Malidate Van/Pexels

Ať už je člověk vegetarián, vegan, nebo se jen zajímá a vadí mu, z jakých zdrojů se získává maso, může díky vědeckému pokroku začít jásat. Zakladatel nizozemské společnosti Mosa Meat, Mark Post, prohlásil, že nasazení tohoto typu masa už není jen otázkou vědy, ale komercionalizace postupů. Čeká se tedy, až vznikne dostatečná poptávka, aby mohly maso dostat na pulty i běžné obchodní řetězce.

 

Stačí prý tři až čtyři roky a jeho několik let úporného výzkumu přinese reálné výsledky přímo na pulty obchodů. Zakladatel unikátního start-upu tento týden vystoupil jako host na SingularityU Czech Summitu v Praze. První maso se mu podařilo vyrobit už před pěti lety, tehdy jeho výroba stála více než šest milionů korun. Díky efektivnosti týmové práce se však společnosti podařilo skrouhnout cenu na pouhých 250 korun. „Již do několika let cenu snížíme na takovou, jaká je běžná v supermarketech,“ řekl pro Lidovky.cz Post.

 

 

Jeho řešení by nejenže mohlo vyřešit etickou stránku věci, kvůli které lidé nechtějí jíst maso, ale také by dokázalo zabránit hladovění milionů lidí po celém světě. Běžný chov skotu a drůbeže je v současné podobě extrémně neefektivní, a pokud tento systém nebude změněn, tak by se mohlo lidstvo ocitnout již v roce 2050 ve vážných problémech.

 

Kromě ekologické hrozby ve formě nadměrné spotřeby vody a energie, produkce metanu a špatných podmínek pro život, zvířata také spotřebují velké množství potravy, která by mohla být v daleko menší míře zkonzumována člověkem. Chovy zvířat navíc probíhají na velkých území, kde po využití půdy zbude pustá oblast a chudí zemědělci, což má také za následek nejen hladovění lidí v současnosti, ale zejména v budoucnosti, kdy se populace ještě více rozroste.

 

Steak z kmenových buněk? Umělé maso by mohlo být na trhu už do čtyř let
Zdroj: Jon Sullivan/Wikimedia Commons

 

K různým neživočišným alternativám masa tak již brzy přibude uměle vyrobené z kmenových buněk krav, k čemuž již nebude potřeba zabíjení zvířat. Maso prý chutná velmi podobně jako to „opravdové“, chybí mu jen tuk. Nyní se tedy produkt bude nadále vyvíjet, Mosa Meat chce experimentovat s přidáváním čistého tuku a dalších přísad, které by měly pomoci s trvanlivosti, ještě lepší chutí a věrnější barvou hovězího masa. Společnost se bude letos věnovat zvětšování své produkce.

Upozornit na chybu. Pokud jsi našel nedostatek v článku nebo máš připomínky, dej nám vědět.
Sdílet
Uložit Uložené
Sdílet Sdílet článek
NAHORU
Dostávej nejlepší obsah mailem
Nestíháš všechno sledovat? Pošleme ti do schránky nejčtenější a nejlepší obsah.
Žádný spam. Kdykoli se můžeš z odběru odhlásit.
Posílat e-mail
Nejčtenější
Domů
Sdílet
Diskuse
Hledat
Více
Zapni upozornění a už ti nic neunikne!

Chceš vědět, co se děje, a mít přehled? Dostávej upozornění o nejžhavějších zprávách na Refresheru.

(Příklady: Hořel Notre Dame, Zemřel Mac Miller, Trailer na Avengers)
(Příklady: Sagan skončil první, Nový zákon s vlivem na moderní lidi, Dnes nás čeká zatmění slunce)
Pokud chceš, abychom ti poslali téměř všechny novinky, vyber tuto možnost.