Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. května 2018 17:14
Čas čtení 0:00
Richard Balog

Marko Damian, Saul, Martin Agh nebo Piqi Miqi. Kteří interpreti z Česka a Slovenska stojí za pozornost v roce 2018?

HUDBA ČESKÝ RAP
Uložit Uložené

Hudba nemá hranice a konečně se i na československé scéně začínají objevovat nové tváře s dávkou talentu.

Česká a ani Slovenská republika sice nepatří mezi největší země, ale co se týče hudební produkce a celkového dění kolem daného průmyslu, patříme mezi nejproduktivnější a nejzajímavější oblast. Svědčí o tom nejen množství kvalitních interpretů, jejich prodeje alb a vysoké návštěvnosti na koncertech, ale i čísla na sociálních sítích nebo zhlédnutí na YouTube.

Jména jako Rytmus, Ego, Ben Cristovao, Separ, Smack či Yzomandias jsou totiž známá i za hranicemi našich dvou zemí a kromě sportovců nám tak konečně dělají skvělou reklamu i jiní. Dnešním článkem se ovšem podíváme na mladou krev na domácí scéně, která je teprve na začátku svých kariér a jejich hvězdy ještě (věříme) budou stoupat. Vše za předpokladu, že na sobě budou neustále pracovat a budou rozvíjet svůj talent správným směrem.

Nebudeme vás už ale dál zbytečně natahovat dalším úvodním textem a přesuneme se k představení samotných umělců, kteří stojí za vaši pozornost v roce 2018.

Marko Damian, Saul, Martin Agh nebo Piqi Miqi. Kteří interpreti z Česka a Slovenska stojí za pozornost v roce 2018?
Zdroj: @martin.agh / @saul_wlvs / @hasanspace
 

Marko Damian

Comebackgang je zárukou kvality, a to nejen co se týče tvorby PIL Cho nebo Special Beatze, ale i ostatních členů včetně Marka Damiana. Bratislavský interpret, který má za sebou mimo jiné i studium ve Velké Británii, působí na scéně teprve něco přes rok, ale přesto si stihl získat slušný počet fanoušků.

Samotnou tvorbu mladého Slováka nemůžeme označit za čistě rapovou, ale spíše jako poctivou směs, která zaujme i lidi mimo žánr. Důkazem je i pomalu ubíhající skladba s vizuálem níže, na kterou doručili produkci další talentovaní lidé. Tentokrát z východní části Slovenska – nuri a WLVS.

P.S. – Jako další v pořadí byste si měli poslechnout skladbu mravenci popisující Markův život.

Piqi Miqi

Tento umělec sice pochází z Connecticutu ve Spojených státech, ale už delší dobu žije a tvoří na území České republiky, a tak nevidíme žádný problém s jeho zařazením do dnešního článku.

Multitalentovaný zpěvák, producent a raper má na kontě i debutový projekt Yesterday Left Last Night, který si můžete poslechnout na SoundCloudu a nechyběl ani v našem loňském výběru nejlepších českých rapových alb.

Kombinace elektronické hudby se zvukem minulého století, basových linek a nenuceného projevu si nás získala a pevně věříme, že mladému Piqimu dáte šanci i vy.

Saul

Říkali, že na východním Slovensku nic není? Mýlili se. Z okolí Košic nejsou jen milováni a nenávidění členové HHC, ale i další talentovaní lidé ovlivnění různými žánry a interprety. Seskupení WLVS vám možná něco říká, protože už přišli nejen na hudební scénu s několika zajímavými díly, respektive různorodými projekty.

Mezi několika členy si dnes „posvítíme“ na Saula, kterého jste mohli slyšet i na Sameyově debutu, kde se představil ve výborném světle a v trendu pokračoval na vlastních věcech. Výsledkem je krátké, ale o to kvalitnější EP s názvem Hotel 471, ze kterého pochází i singl níže a po vyslechnutí nám dáte za pravdu, že tato crew si zaslouží pozornost.

Hasan

Label Milion+ aktuálně jede v šíleném tempu a servíruje nám jedno skvělé dílo za druhým, a to v čele s Yzomandiasem. Výjimkou není ani Hasan, který víří vody české rapové scény už nějaký ten pátek.

Mladík, který si dokáže sám ošéfovat i hudební produkci, má na kontě již několik úspěšných skladeb, avšak stále není „provařeným“ jménem bez progresu. Právě proto věříme, že v následujících měsících roku 2018 přinese další čerstvý vítr v podobě bangerů, kterými si vydobude pevnou pozici i mimo naše playlisty.

P.S. – Poslední stopa na Yzomandiasově posledním projektu Sbohem Roxano s názvem Rehab je přímým důkazem Hasanových kvalit, které nelze zpochybňovat.

Zmrd

U seskupení M+ ještě chvilku zůstaneme, jelikož jako dalšího tu máme interpreta s opravdu nevšedním pseudonymem, jehož spolupráce se slavnějšími kolegy, ale i vlastní věci, nás mimořádně baví. Slovenský raper působící pod českým labelem je v současnosti časté spojení přinášející většinou kvalitní plody a jinak tomu není ani v případě autora pravidelně spolupracujícího i s Conspiracy Flatem.

Právě s klukama z CBG má venku i společné EP nesoucí název V sieti, jehož pokračování bychom se měli dočkat již v dohledné době. Zmrd není typ rapera, který bude od první do poslední sekundy skladby úderně diktovat jako například Tesla či Momo, ale našel si polohu, kde mu to ideálně pasuje a svou hudbou šíří pozitivní emoce.

Martin Agh

Přiznáme se, že Martin neznámo proč až do nedávná unikal naší pozornosti, avšak díky Spotify jsme si před pár týdny vyslechli Unreleased & Unmastered, které nás překvapilo a navnadilo na další tvorbu. Ta na sebe nenechala dlouho čekat a výsledkem je debutové album Keď zhasnú svetlá, díky čemuž si zřejmě otevřel cestu i k širší veřejnosti.

Projekt pestrý jako barvy páva kombinuje různé typy hudeb, ale i flows mladého interpreta, kterému se na spolupráci podařilo dotáhnout i Dameho či Václava Roučka. Z hostů však podle nás nejvíce zazářila Luisa na skladbě Já a moje side, která patří mezi to nejlepší z alba. Na závěr jen dodáme, že jsme velmi zvědaví, jakými kroky se bude ubírat další tvorba a kariéra sebevědomého rapera.

CA$HANOVA BULHAR

Planeta Praha ukrývá ve svých útrobách celou řadu undergroundových raperů, z nichž vyčnívá skupina 2L Boyzz v čele s již výše uvedeným Bulharem. Umělec s nezaměnitelným projevem se pohybuje na scéně již více než 3 roky a na svém kontě má už 2 ucelené projekty, a to konkrétně mixtape Hood Celebrity, respektive HC2.

Jeho tvorba zřejmě nebude po chuti každému rapovému fanouškovi, ale právě díky jedinečnosti a poctivému přízvuku je mladík milující high fashion značky a jiné dobroty bohémského života příjemným zpestřením našich dní už pěkných pár měsíců. Nyní si ale poslechněte banger níže, který přesně definuje pojetí hudby z portfolia seskupení 2L Boyzz.

Indigo

Posledním dnešním tipem na hudbu bude reprezentant brněnského rapu, který spolupracoval už i se jmenovaným pražským kolegou (CA$HANOVA) a výsledkem je singl BMW.

Indigo až donedávna tvořil výhradně společné věci s kolegou Persilem P. pod hlavičkou BABYPOOL, avšak už si okusil i sólo nahrávku, kterou si i s doprovodným vizuálem můžete vychutnat níže. Skladbu Miami Vice s výše zmíněným kolegou si vyslechnete zde.

Zpěvné flows, vtipná přirovnání a neoposlouchaná produkce dělají z mladého Čecha zajímavou variantu k otrlejším a daleko ostřílenějším kolegům nejen z rodného města.

 

Domů
Sdílet
Diskuse