Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. července 2018 15:02
Čas čtení 0:00
Sona O.

Rumuni vs. Dior. Módní gigant vykradl rumunský folklór

MÓDA
Uložit Uložené

Luxusní módní gigant Dior se tentokrát vykašlal na originalitu a své vzory si „půjčil“ z rumunského folklóru. Rumuni se jim to rozhodli oplatit.

Luxusní značka Dior je známá svými módními výstřelky i pětimístnými cenami. Patří mezi ty módní giganty, kteří diktují trendy již od roku 1946. Tentokrát však šlápla pořádně vedle.

V rámci loňské podzimní kolekce si „vypůjčili“ lidové vzory z rumunské oblasti Bihor na severozápadě Transylvánie. Oblečení pak prodávali za opravdu horentní sumy. Například takovou folkovou vestu bys od Dioru koupil za bezmála 780 tisíc korun.

Rumuni vs. Dior. Módní gigant vykradl rumunský folklór
Zdroj: Dior

Společnost pravděpodobně nepočítala s tím, že by někdo odhalil původ jejich kolekce. Nicméně obyvatelé Bihorské oblasti nezůstali zticha a proti značce se rozhodli bojovat nejlépe, jak mohli. Vytvořili si svou vlastní módní kolekci.

Rumunský módní magazín spolu s bihorskými návrháři a umělci založil značku Bihor Couture. Skutečně originálně ušité folkové kousky si od nich můžeš koupit za přijatelnou cenu. Oblečení vyrábějí pouze lokálně podle dlouholetých tradic.

„I když je přirozené, že se lidé nechávají inspirovat, myslíme si, že není fér, když se nic nevrací v podobě peněz nebo alespoň reklamy či PR komunitě, která se snaží uchovat tradice. Důsledkem toho tyto tradice umírají. Takže Rumuni udělali první krok,“ říká na své oficiální stránce značka.

Bihor Couture vytvořila i skvělé video, ve kterém ti vysvětlí, proč a jak chtějí chránit svou kulturu.

Domů
Sdílet
Diskuse