Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. září 2018 14:40
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

V pomstě za holokaust mělo být otráveno 6 milionů Němců. Činy takzvaných Jewish Avengers vyvolávají husí kůži

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Útrapy Židů nenechaly některé jednotlivce chladnými ani po pádu nacistického režimu.

Podle spisů z Norimberského soudu bylo v koncentračních táborech zavražděno přibližně 11 milionů lidí. Z toho měl 5 až 6 milionů obětí představovat židovský národ. Mezinárodní válečný tribunál v Norimberku tehdy dostal za úkol potrestat nacistické válečné zločince.

Nebylo však možné, aby se svého trestu dočkal každý pachatel. Hlavně ne malé ryby. Někteří jedinci tedy nepovažovali Norimberský proces za postačující satisfakci. Velkou křivdu cítila zejména takzvaná skupina Nakam, která se vyvinula ze svého předchůdce Nokmim. Ta byla nazývána také jako Jewish Avengers.


V pomstě za holokaust mělo být otráveno 6 milionů Němců. Činy takzvaných Jewish Avengers vyvolávají husí kůži
Zdroj: wikipedia.org / Auschwitz Album / Ernst Hoffmann / Bernhard Walter

Chtěli odplatu za holokaust

Jejich název vám možná s ohledem na současnou popularitu komiksovek může připomínat superhrdiny od Marvelu. V tomto případě ale šlo o kruté zabijácké komando tvořené Židy, kteří toužili pomstít svůj nacisty ztrápený národ.

Členové komanda se díky ukradeným uniformám vydávali za příslušníky britského vojska. Na své pouti šli po krku všem nacistům ukrývajícím se před spravedlností (skvělé Tarantinovo válečné drama Inglourious Basterds si z nich vzalo menší inspiraci).

Mezi jejich členy patřil i pozdější izraelský generál Meir „Zarro" Zorea. Ten vraždění nacistů přirovnal k zabíjení much.

Jejich konání popsal následujícími větami: „Odstraňovali jsme jen ty, kteří se přímo podíleli na masakrováni Židů. Nejprve jsme nacisty stříleli do hlavy a později už jen škrtili. Před jejich porážkou jsme jim vůbec nic neříkali. Neprozradili jsme jim, kdo jsme. Nevěděli, proč to děláme. Zabili jsme je tak, jak se zabíjejí mouchy. “

V pomstě za holokaust mělo být otráveno 6 milionů Němců. Činy takzvaných Jewish Avengers vyvolávají husí kůži
Zdroj: wikimedia.org / Bundesarchiv

Pomstu agresorům sliboval i Bůh

Jewish Avengers se k zabití vypátraných nacistů dopracovali i formou fingované sebevraždy. Občas tedy šlo o oběšení či „autonehody“. 

Zmiňují se ale také infiltrace do nemocnic, kde židovský odboj konkrétně nespecifikovaným způsobem usmrcoval své nepřátele.

Podle příběhů o jejich vzniku si členové Nokmim měli své činy omlouvat pasážemi z Bible, v nichž Bůh slibuje pomstu všem nepřátelům Izraele.

Jewish Avengers založila trojice partyzánů – Abba Kovner, Vitka Kempner a Rozka Korczak.

Přesto, jak krutě vám výše citované věty generála Zorea mohou vyznít, z Avengers se později vyvinula ještě extrémnější malá skupinka, která si říkala Nakam (v překladu Pomsta).

Pojmenování Nakam vzniklo z hebrejské fráze Dam Yehudi Nakam – židovská krev bude pomstěna.

V pomstě za holokaust mělo být otráveno 6 milionů Němců. Činy takzvaných Jewish Avengers vyvolávají husí kůži
Zdroj: wikimedia.org / Stanisław Poznański

Plán k vražedné misi měl schválit prezident

Příslušníci Nakam byli verbováni z dočasné bojové jednotky britské armády s názvem Jewish Brigade (Židovská brigáda) a také z předešlých členů Nokmim.

Nakam tvořilo přibližně 50 až 60 členů. Šlo o partyzány a jedince, kteří přežili koncentrační tábory. Ti už ale nechtěli jen střílet, škrtit a jiným „minimalistickým" způsobem vraždit nacisty.

Domů
Sdílet
Diskuse