Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
11. října 2018 0:28
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

Otec Pána prstenů nás zavede do pekla 1. světové války. Připravte se na výjimečný historický dokument

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Pokud se považuješ za milovníka historie a fanouška skvělého Petera Jacksona, následující dokument v tobě dozajista zanechá husí kůži.

Dědeček Petera Jacksona (Pán prstenů, Hobit) bojoval v 1. světové válce, která se mu i díky tomu dostala pod kůži tak, jako žádný jiný historický milník lidských dějin. S velkou vášní se proto pustil do natáčení dokumentu s názvem They Shall Not Grow Old. Na něm se Peter podílel z režisérské i producentské židle.

V případě Jacksona a jeho dokumentární novinky šlo dozajista kromě pracovních povinností i o vnitřní naplnění. To dosvědčují zejména informace, že žádnou práci vykonanou na They Shall Not Grow Old si Peter nenechal proplatit, takže na dokumentu pracoval zcela zdarma.

Pokud pravidelně sleduješ náš web, možná jsi už narazil na nedávný první trailer, který nám ukázal famózní zpracování samotného dokumentu a přesvědčil všechny diváky o tom, že 1. světová válka nebyla černobílá. Konečně se tak podíváme na 1. světovou očima vojáků – tedy barevně.

Druhá ukázka komentovaná samotným Jacksonem nám objasní režisérovu vášeň pro první světovou válku a také se jejím prostřednictvím podíváme na další várku archivních záběrů, z nichž budou nadšenci pro historii radostí bez sebe. Více než 100leté záběry díky Jacksonovi a jeho štábu působí neuvěřitelně autentickým dojmem.

Kromě jmenovaného by měl dokument nabídnout i zvukový záznam mluvících vojáků, kterým slova ze rtů četli profesionálové z filmového štábu. Na něco podobného se popravdě mimořádně těšíme. A co ty? Dáš They Shall Not Grow Old šanci?

Do Velké Británie se tento působivý dokument dostane již 16. října 2018 a následně bude promítán na středních školách po celé Británii (se slzou v očích britským středoškolákům závidíme). Zda se dočkáme premiéry i v našich končinách, bohužel zatím nevíme, ale určitě bychom nebyli proti.

Domů
Sdílet
Diskuse