Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. října 2018 15:34
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

Apu v Simpsonových končí. Co Fox k tomuto radikálnímu kroku vedlo?

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Bude vám postava indického majitele potravin chybět?

Největší kontroverze ohledně známé postavy majitele Kwik-E-Martu začala v roce 2017 po odvysílání 49minutového dokumentu s názvem The Problem with Apu. Jeho tvůrce Hari Kondabolu se v něm soustředil na to, jak může vnímání Apuho podporovat zažité stereotypy vůči jihoasijské komunitě. Kromě toho mu velmi překážel i fakt, že Apuho postavu nedabuje indický herec.

„Tento film jsem nestvořil jen proto, abych vyprávěl o Apuho původu a zdůraznil dopad jeho vnímání v médiích, ale také z toho důvodu, abych oslavil různorodost a komplexnost mé komunity,“ vyjádřil se Kondabolu.

Kondabolu na postavě vyrůstal a zpočátku ji velmi obdivoval, ale později o ní začal pochybovat. V dokumentu zpovídal další osobnosti americko-indického původu, které si v dětství vysloužily rasistickou přezdívku podle postavy majitele potravin ze Simpsonových. Ani autor dokumentu však neměl zájem na jejím úplném odstranění.

Postava jménem Apu Nahasapeemapetilon byla nedílnou součástí populárních Simpsonových téměř 30 let. Po spuštění kontroverze však její dabér Hank Azaria prohlásil, že nemá v případě potřeby problém od seriálu odstoupit.

Stále více se totiž začaly objevovat stížnosti, že indickou postavu dabuje Američan bílé pleti. Jeho hlas už v seriálu pravděpodobně opravdu neuslyšíme, ale ne kvůli tomu, že by Azaria odešel.

Apu v Simpsonových končí. Co Fox k tomuto radikálnímu kroku vedlo?
Zdroj: Fox

„Nebudou z toho dělat žádnou velkou věc nebo něco podobného, ale odstraní ho jen proto, aby se vyhnuli kontroverzi,“ vyjádřil se pro IndieWire producent Adi Shankar. Ten informaci o odstranění Apuho získal od několika zdrojů blízkých seriálu, přičemž jeden z nich spolupracuje přímo s otcem seriálu Mattem Groeningem.

Kromě toho, že je Shankar producentem seriálu, patří mezi komunitu Američanů indického původu. Shankar je názoru, že odstranění Apuho postavy je velkou chybou a může být společností vnímáno jako vyhýbání se kontroverzním tématům.

Apu v Simpsonových končí. Co Fox k tomuto radikálnímu kroku vedlo?
Zdroj: Fpx

„Pokud jste seriálem známým pro své komentáře vůči kulturám, ale bojíte se je komentovat zejména v případě, kdy jde o součást kultury, kterou jste pomohli vytvářet, jste seriálem o zbabělosti,“ nebral si servítky producent Shankar. Ten si mimochodem přečetl mnohé scénáře k seriálu, které měly celou kontroverzi vyřešit.

Shankar považuje rozhodnutí za mimořádně nesprávný krok a dále prohlásil: „Není to krok vpřed ani krok vzad, ale obrovský krok mimo. Po přečtení všech úžasných scénářů mám pocit, že vyhýbání se problému ho určitě neřeší, když celkový význam umění spočívá v tom, aby nás spojovalo.“

Shankar ze všech scénářů vybral vítěze, v jehož příběhu se měl Apu posunout z majitele potravin na úspěšného byznysmena. Kromě něj by se ale příběh zaměřil i na další indické Američany a jejich dějové linie by zmodernizoval tak, aby byly obě strany barikády spokojeny (ti, kteří s dokumentem souhlasili a také ti, kteří byli proti němu).

Autor scénáře, Vishaal Buch, o sobě prohlásil, že jako mnozí indičtí Američané skončil při praktikování medicíny. Nemalý rozdíl ale vidí v tom, že práci zdravotníka vykonává v rámci vojenských složek.

„Pokud přemýšlíte nad armádou Spojených států, zřejmě si nepředstavíte indického medika, ale i tímto způsobem se indicko-americká společnost vyvinula. Vyrůstal jsem jako velký fanoušek Simpsonových a tento příběh není svědectvím jen o mé náročné práci, ale také o těžké práci mně podobných,“ prozradil autor vítězného scénáře, jehož finální seriálovou podobu zřejmě bohužel nikdy neuvidíme.

Domů
Sdílet
Diskuse