Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. prosince 2018 16:13
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Český kontroverzní umělec vydražil obyčejnou stokorunu za 16,5 tisíce

KULTURA UMĚNÍ
Uložit Uložené

Streetartovému umělci se zase povedl další husarský kousek. Hodnota stokoruny se navýšila 165krát.

Na začátku října vydražil český streetartový umělec Epos 257 své dílo, jehož součástí byla stará igelitová taška s 878 600 koruny v hotovosti, za 1,1 milionu korun. S aukční přirážkou za toto umělecké dílo zaplatil známý pražský galerista Zdeněk Sklenář celkem 1,34 milionu

V rámci své konceptuální linky však pokračoval Epos 257 dál. Jeden kus stokorunové bankovky v pondělí vydražil za 16,5 tisíce korun

Tato stovka byla vydána do oběhu loňský rok, přesně v období, kdy probíhala Eposova výstava k projektu Retroreflexe ve Veletržním paláci Národní galerie.

Český kontroverzní umělec vydražil jednu stokorunu za 16,5 tísíce
Český kontroverzní umělec vydražil jednu stokorunu za 16,5 tísíce Zdroj: European Arts

Před vstupem na tuto výstavu musel každý návštěvník vyměnit svou bankovku jakéhokoliv nominálu vyměnit za zcela novou bankovku o stejné hodnotě. Kdo bankovku neměl nebo nechtěl vyměnit, na výstavu nemohl.

Nikdo na transakci nevydělal, tento směnný akt měl pouze upozornit na oběh peněz a komodit ve společnosti, byl klíčem k pochopení autorových děl a každému návštěvníkovi umožnil stát se součástí tohoto unikátního umění.

Peníze, které takto získal od návštěvníků, ukládal do bezpečnostní schránky. Shromážděné peníze dohromady vytvořily dílo „3080 transakcí“, přesně tolik, kolik návštěvníků navštívilo tuto výstavu. 

To není všechno – na každé bankovce, kterou návštěvníci obdrželi protisměnou, byl otisk Eposova prstu. Kus uměleckého díla si tak odnesl každý nevědomky domů. Jedna z těchto bankovek – stokoruna – se stala předmětem právě této nové aukce.  

„Majitele zatím neznám, včera jsem byl aukci přítomen, ale dražilo se i online a dílo vydražil někdo přes telefon,“ prozradil nám samotný Epos 257. Aukcí této stokorunové bankovky uzavřel cyklus a podle svých slov další zatím nechystá.

Český kontroverzní umělec vydražil obyčejnou stokorunu za 16,5 tísíce
Český kontroverzní umělec vydražil obyčejnou stokorunu za 16,5 tísíce Zdroj: European Arts

„V budoucnu takovou možnost nevylučuji, ale pokud se k aukci z vlastní iniciativy zase uchýlím, jestli vůbec, tak to bude mít rozhodně opět koncepční a promyšlené řešení. V případě igelitky peněz je totiž aukce nedílnou součástí díla, a to i včetně názvu, který se po vydražení změnil z 3080 transakcí na 3081 transakcí,“ vysvětluje autor.


Epos 257 je český kontroverzní umělec, který ve svých projektech odráží stav současné společnosti s přesahem do veřejného prostoru, zastřený neodmyslitelnou streetartovou drzostí. Kvůli charakteru jeho projektů, jež balancující na hraně legality, zůstává v anonymitě.

Domů
Sdílet
Diskuse