Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. února 2019 21:22
Čas čtení 0:00
Roman Kulich

V Česku vyroste rychlodráha. Z Prahy do Drážďan za polovinu času a rychlostí 350 km/h

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Dáme si tak v roce 2030 více času na trzích v Drážďanech?

Německé Drážďany jsou pro Čechy hojně vyhledávanou metropolí a jako nejčastější dopravní prostředek pro návštěvu města využívají vlakový spoj. Z Prahy do Drážďan se tímto způsobem dostanete i s několika zastávkami zhruba za dvě a čtvrt hodiny.

Nyní by se tento čas mohl zkrátit až o polovinu. Studie Centra pro efektivní dopravu totiž navrhla vybudování první rychlodráhy svého druhu na území České republiky. Ta efektivně spojí Prahu a Drážďany a stejně jako aktuální trať povede přes Ústí nad Labem.

Celý projekt podle prvotních předpokladů vyjde zhruba na 129 miliard korun a k dokončení by mělo dojít v roce 2030.

K časové úspoře dojde hlavně díky zvýšení maximální rychlosti na této trati. Aktuální vlaky na českých tratích mají maximální povolenou rychlost 160 km/h, kdežto rychlodráha by dovolila tento limit zvýšit až na 350 km/h. Tím by se znatelně zkrátila doba až o polovinu. Cestující z Ústí nad Labem by v Drážďanech byli dokonce už za 30 minut.

Pro tuto trať by ale bylo potřeba dokoupit zmodernizované vlaky. Kupříkladu České dráhy disponují vlaky, které jsou limitovány na 200 km/h. Není ani vyloučeno, že by se tak po Česku mohly prohánět světoznámé vlaky značky TGV.

Domů
Sdílet
Diskuse