Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. února 2019 12:32
Čas čtení 0:00
Roman Kulich

Směnárna kryptoměn dluží uživatelům více než 4 miliardy korun. Majitel s přístupem do trezoru totiž zemřel

TECH
Uložit Uložené

Z tohoto začarovaného kruhu se společnost jen tak nedostane.

Jako ve zlém snu, přesně tak si přijdou nyní uživatelé kanadské směnárny QuadrigaCX obchodující s kryptoměnami. Do rukou společnosti totiž svěřili své kryptoměny a věřili, že jsou v bezpečí.

Společnost klade velký důraz na bezpečnost, a proto všechny kryptoměny uchovává v trezoru, který není připojen do internetu, aby tak zabránili jakékoliv možnosti napadení zvenčí. Nikdo však tento plán zcela nedomyslel.

Majitel společnosti, teprve 30letý Gerald Cotten, totiž nečekaně zemřel při pobytu v Indii na Crohnovu nemoc. Problém nastal při zjištění, že právě on byl jediným člověkem, který znal bezpečností kód k onomu trezoru, ve kterém jsou nyní kryptoměny s hodnotou více než 4,2 miliardy korun (165 milionů eur), ke kterým teď nemají přístup uživatelé ani společnost.

K prolomení hesla byla dokonce přizvána specializovaná firma, bohužel neúspěšně.

V trezoru je tak uvězněno několik druhů kryptoměn, největší hodnotu tvoří 26 500 bitcoinů, 200 000 litecoinů nebo 430 000 etherea.

Nad celou situací zůstává rozum stát. Nikdo totiž nechápe, proč společnost neměla záložní plán, který by umožnil přístup do trezoru a zabránil tak společnosti v brzkém bankrotu a pravděpodobně i k vleklým soudním sporům, o kterých už pochopitelně velké množství uživatelů uvažuje.

Domů
Sdílet
Diskuse