Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. března 2019 1:17
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Messiho bychom dnes mohli naklonovat, tvrdí expert na genetiku. Jak by na tom byl klon po fotbalové stránce?

SPORT
Uložit Uložené

O klon argentinského fotbalisty by byl nepochybně velký zájem.

Španělská média žijí fotbalem ve dne i v noci. Když z tamní ligy odešel Cristiano Ronaldo, většina pozornosti se vrátila zpět na Lionela Messiho. Argentinskou superhvězdu považuje velká část fanoušků fotbalu za nejlepšího hráče historie, jenže ani on nebude hrávat do důchodového věku.

Momentálně má 31 let a narozeniny ho čekají za tři měsíce, takže nepatří mezi nejmladší fotbalisty, což si uvědomili i reportéři z rozhlasové stanice Cadena SER.


Oslovili proto uznávaného španělského odborníka na genetický výzkum jménem Arcadi Navarro. Navarro vedl do roku 2016 obrovský evropský archív genetických informací European Genome-phone archive, momentálně je formálně stále v jeho čele, ale nepůsobí v něm aktivně a na pozici šéfa ho zastupuje kolega. Možná i díky tomu si našel čas na zodpovězení několika otázek o potenciálním klonování Lionela Messiho.

Základní otázka samozřejmě zněla, zda by bylo možné Messiho naklonovat tak, abychom je oba mohli postavit vedle sebe a nepoznat rozdíl. Navarro konstatoval, že Messiho by dnes bylo opravdu možné naklonovat. Prý by takový klon vypadal jako fotbalistovo dvojče, ale klonování by spíše přirovnal k situaci, kdy by po narození dvojčat jedno zmrazili na více než 20 let a pak jej opět oživili.

Rozhlasovou stanici z pochopitelných důvodů zajímalo, zda by měl klon stejné fotbalové schopnosti jako skutečný Messi. I odpověď na tuto otázku zní jednoduše. Klon by sice měl stejný potenciál, ale genetika nezaručuje celý úspěch. Messiho dovednosti se vyvíjely díky potřebnému prostředí a vzdělávání, což by klon v genetickém kódu neměl zachováno. Stejně by na tom byla i psychika.

V praxi bychom tedy Messiho mohli naklonovat, ale pokud by se měl byť jen přiblížit fotbalové genialitě toho opravdového Argentince, museli by ho den co den obskakovat nejlepší trenéři na světě starající se o to, aby talent rozvinul v dokonalém prostředí. A zřejmě i tak by Messimu mohl klon pouze závidět.

Domů
Sdílet
Diskuse